Az Egri borvidék bemutatása
„Az egriről, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra, ünnepre, ebédre, kettesben, egyedül, egyaránt tökéletes. Számomra az egri mindig kapcsolódott a hősies szenvedélyekkel. Ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni.”
Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (144. o.)
Editio M Kft., 2000
A borvidék pincészetei:
Almási Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház, Gál Lajos Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Kovács Nimród Winery, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Gróf Buttler Borászat, Villa Wanda Bormanufaktúra
Borvidék a Bükk lábánál
Az egri bor egyike azon kevés magyar eredetű, egykor csúcsgasztronómiai minőségű „terméknek”, amelyek határainkon túl is ismertek. Bármennyire sikerült is a szocialista nagyüzemi tervgazdálkodásnak erodálnia azt a fogalmat, amelyet a borok világában Eger képviselt, az egri bor jó híre máig sem enyészett el. A jelenlegi fejlődést látva bízvást hihetjük, hogy újra megjelenik a nagyvilágban, a réginél csillogóbb fényében.
Az Egri Borvidék a Bükk hegység délnyugati lábánál alakult ki, ott ahol az Észak-Alföld felől lassan, fokozatosan emelkedő térszín hirtelen a magasba szökken. A szőlőültetvényeket az északi szelektől a Bükk hegység vonulata védi, ezáltal kedvező mezo- és mikroklímát alakítva ki. Települései közigazgatásilag Heves megyébe esnek.
Kadarkától a bikavérig
A borvidék vegyesen fehér és vörös bort termő terület. A bortermő dűlőkön 40-45 %-ban fehér, 55-60%-ban kékszőlő díszlik.
Míg Eger térsége a középkor során az ősi felvidéki, fehérbort termő szőlőterülethez tartozott addig a török hódoltság évszázadától kezdődően a filoxéravészig viszont a vörösbort adó szőlőfajták váltak általánossá. A XIX. században, majd a filoxéra utáni rekonstrukció során ismét a fehér szőlőfajták uralták a szőlővel beültetett területeket. A fehér borok konjuktúráját jellemzi, hogy még a kék színű kadarka szőlőből is fehérbort készítettek. A XX. század második felében hagyományosnak tartott fajták az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, kadarka, kékoportó és medoc noir voltak.
A kadarka egykori fontosságára utal, hogy még a XX. század negyvenes éveiben is az egri bikavér 70% kadarkát, 15-20% nagyburgundit és 10-15% medoc noir-t tartalmazott. Ismert volt az egri kadarka siller is. A legjobb bortermő dűlőnek az Eged-hegyet tartották, melynek magasabb fekvő részein a kadarka néha aszúsodott.
A szőlőfajták területi megoszlását tekintve: a vörösbort adóak jellemzően az Egri-körzetben találhatók, bár arányuk az utóbbi évek egyoldalú kékszőlő telepítése ellenére itt is alig éri el a 60 %-ot. A Debrői-körzetben zömmel a fehérbort adó fajtákat, (pl. a borvidék hárslevelűinek zömét) termesztik.
Pinceváros az utcák alatt
Eger városa alatt hatalmas kiterjedésű pincerendszer húzódik, amelyet az elmúlt századokban megtermelt hatalmas bormennyiség tárolására hoztak létre, majd egy ezredév alatt. A pincéket itt mindenütt a könnyen faragható miocén korú riolit tufába vájták. Ma ennek a pincerendszernek csak töredékében tartanak bort, az elöregedett alagutak azonban annál több gondot okoznak a város közlekedésében és közművesítésében.
Ma is borászatok használják a város területére eső Verőszala és Árnyékszala pincéit. További híres pincesorok húzódnak a Nagykőporos, Kiskőporos, Tetemvár dűlőkőn, a Tihamér és a Szépasszony-völgyekben.
Az egri borvidék sziklába vájt pincesorainak felsorolására könyvünk terjedelme nem elégséges. A teljesség igénye nélkül említjük meg az ostorosi és az andornaktályai pincesorokat.
A táj jelentős, borral kapcsolatos rendezvényei a borkínáló pincérek Vince napi “Egri bortréningje”, az Egri Bikavér ünnepe Szent Donát napján, az Egri szőlőpásztorok ünnepe advent első vasárnapján és a Szent János napi borszentelés.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
A borvidék néhány bora:
Kéjbor, András Bora, Nagyegedi Furmint, Egri Bikavér, Kosbor, Monopole Pinot Noir, Castrum, Pók Tamás borválogatás, Nagygalagonyás Kékfrankos, Syrah, GB Egri Bikavér, Egri Kékfrankos, Egri Siller, Egri Rozé, Monopole Battonage Chardonnay, Négykezes, Rigópohár, Muskotály, Egri Kékfrankos, Egri Pinot Noir, Monopole Superior Bikavér, Egri Kékfrankos, Cuvée, Egri Kadarka, Édeskettes
Az Egri borvidékhez tartozó települések:
Aldebrő, Feldebrő, Kompolt, Tarnaszentmária, Tófalu, Verpelét, Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya.
A borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:
Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kadarka, Syrah, Hárslevelű, Leányka, Pinot noir, Olaszrizling, Merlot, Zengő, Cabernet franc, Ottonel muskotály, Furmint, Chardonnay, Viognier, Szürkebarát, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Királyleányka