A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Egri Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, NJK, Rosé Cuvée, Immortal, Karácsonyi Rosé 2021, Soproni Kékfrankos, Mézzel ízesített Kékfrankos, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Kékfrankos Rozé, Rosé, Monopole Superior Bikavér, SKIZO Rozé , Kékfrankos, Páratlan ajándékcsomag, Mirtill Cuvée, Szőlőfürt, Páratlan, Egri Kékfrankos, Apropó, Egri Rozé, Egri Bikavér, Rosé Cuvée, Nagygalagonyás Kékfrankos, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Kunsági borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék, Pécsi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Badacsonyi borvidék, Villányi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Tokaji borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Berta Pince, Deé Családi Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Aegidius Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, Kovács Nimród Winery, GÁLA PINCÉSZET, Font Pincészet, Besenyei Borház, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Bock Pince Kft., Mayer Pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Jackfall Bormanufaktúra, Gál Lajos Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Villa Wanda Bormanufaktúra, SkizoBor, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Béla Borászat-Imrehegy, Maul Pincészet Villány, Belward Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Pócz Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Eke Pince, Kecskés Pince , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Csillagvölgy Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Tiffán Ede Pincészet, Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Vinatus Pince Kft., Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Lukácsy Pince, Várszegi Pincészet, Canter Borház, Sabar Borház, Garger pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától