A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Grand Blue , Jackfall Rózsabimbó, Tűzkő 7frankos prémium, Servus Rosé, Kékfrankos, Kékfrankos-Folyóbor, Hempergő, Pannonhalmi Üdeén, Páratlan ajándékcsomag, Sissi ürmös, Egri Kékfrankos, Pannonhalmi KeDeély, Villányi Rosé Cuvée, 5 liter Rosé Bag in Box, Kékfrankos Rosé, UNBELIEVABLE RED, Kosbor, Tűzkő Kékfrankos, Egri Bikavér, GB Egri Bikavér, Karácsonyi prémium csomag, Négykezes, Egri Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Egri Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Móri borvidék, Villányi borvidék, Balatonboglári borvidék, Egri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Soproni borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Aegidius Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Hagymási Pincészet Eger, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Sümegi és Fiai Pincészet, Mayer Pince, Pók Tamás Pincéje, Gróf Buttler Borászat, SkizoBor, Angyal Borászat, Besenyei Borház, Tűzkő Birtok, Villa Wanda Bormanufaktúra, Geszler Családi Pincészet - Mór, Kovács Nimród Winery, Lukácsy Pince, Gál Lajos Pincészete, Berta Pince, Cseri Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Béla Borászat-Imrehegy, Kecskés Pince , Font Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Fazekas pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Fáncsi Hegyi Pince, Belward Pincészet, Canter Borház, Deé Családi Pincészet, Pócz Pincészet, Bock Pince Kft., Várszegi Pincészet, Csetvei Pincészet, Garger pince, Maul Pincészet Villány, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Gajdos Pincészet, Sabar Borház, Lantos és Monoki Pince, Vinatus Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától