A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.
Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.
Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Kékfrankosból készített néhány bor:
Pajdos, SKIZO Vörös, Grand Blue , Soproni Éjszaka, Angyal Bükki Rosé, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Kosbor, Egri Vörös Cuvée, Rosé Kékfrankos, Kékfrankos, Polgár Rosé, Mátrai Kékfrankos-Cab Franc, 2021 Villányi Fruska, Bock Rosé, Rubin Cuvée, Gravita, Pannonhalmi KeDeély, Jekl Alfi cuvée, Csipkés Rozé, Kékfrankos Rosé, Kékfrankos rozé, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, 2023 Villányi Rosé cuvée, Négykezes, Egri Bikavér
Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.
Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:
Mátrai borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Soproni borvidék, Pannonhalmi borvidék, Tolnai borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Tokaji borvidék, Badacsonyi borvidék, Móri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék
Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:
Canter Borház, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Grócz Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Lantos és Monoki Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Vojtek Pince Villány, Maul Pincészet Villány, Gróf Buttler Borászat, Pók Tamás Pincéje, Csillagvölgy Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Hagymási Pincészet Eger, Mayer Pince, Maczkó Róbert Pincészete, Jekl Pincészet, Angyal Borászat, Kovács Nimród Winery, Gál Lajos Pincészete, SkizoBor, Geszler Családi Pincészet - Mór, Besenyei Borház, Garger pince, Vinatus Pince Kft., Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Polgár Pincészet és Panzió, Font Pincészet, Deé Családi Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Berta Pince, Bock Pince Kft., GÁLA PINCÉSZET, Béla Borászat-Imrehegy, Várszegi Pincészet, Lukácsy Pince, Pócz Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Fazekas pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Villa Wanda Bormanufaktúra, Borbora Borház, Sabar Borház, Eke Pince, Belward Pincészet, Kecskés Pince