A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Kékfrankos Rosé, Soproni Kékfrankos Rosé , Cellarius, Soproni Kékfrankos, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Friss Cuvée vörös, Poncichter Cuvée, Gyöngyöző Kékfrankos Rozé, Rosé Cuvée, Pannonhalmi KeDeély, SKIZO Vörös, Gere Zsolt - Gentleman, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Villányi RedY, Immortal, Jackfall Duett, Gravita, Mirtill Cuvée, Rose Cuvée, 2023 Villányi Rosé cuvée, Soproni Kékfrankos, Villányi RedY, Kékfrankos, Egri Bikavér, Villányi Rosé Cuvée

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Mátrai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Villányi borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Aegidius Bormanufaktúra, Grócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Béla Borászat-Imrehegy, STERLIK PINCÉSZET, Kovács Nimród Winery, Besenyei Borház, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Tiffán Ede Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Pók Tamás Pincéje, Gróf Buttler Borászat, Hagymási Pincészet Eger, Jackfall Bormanufaktúra, Lantos és Monoki Pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , GÁLA PINCÉSZET, Berta Pince, Jekl Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, SkizoBor, Belward Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Vojtek Pince Villány, Mayer Pince, Canter Borház, Fazekas pincészet, Deé Családi Pincészet, Várszegi Pincészet, Maul Pincészet Villány, Pócz Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Vinatus Pince Kft., Bock Pince Kft., Villa Wanda Bormanufaktúra, Eke Pince, Angyal Borászat, Borbora Borház, Garger pince, Kecskés Pince , Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától