A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Sissi ürmös, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Kékfrankos Rosé, Hajnalpír, Jackfall Duett, Rosé, Mirtill Cuvée, Angyal Bükki Rosé, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Egri Bikavér, Rosé 2018, Kékfrankos, Kékfrankos Szőlőlé, Egri Bikavér, Rosé Kékfrankos, Servus Rosé, Egri Bikavér, Egri Vörös Cuvée, Kékfrankos Karácsonyi csomag, Egri Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, SKIZO Rozé , Borcsomag - 6 palackos válogatás, Soproni Kékfrankos, Monopole Superior Bikavér

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Hajós-Bajai borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Szekszárdi borvidék, Soproni borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Badacsonyi borvidék, Pécsi borvidék, Mátrai borvidék, Balatonboglári borvidék, Tolnai borvidék, Móri borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Sümegi és Fiai Pincészet, borterasz.hu, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Tiffán Ede Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Várszegi Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Kovács Nimród Winery, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Fazekas pincészet, Kecskés Pince , Belward Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Canter Borház, Lukácsy Pince, SkizoBor, Aegidius Bormanufaktúra, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Mayer Pince, Deé Családi Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Maczkó Róbert Pincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gajdos Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Berta Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Angyal Borászat, Bock Pince Kft., Font Pincészet, Pócz Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház, Vinatus Pince Kft., Sabar Borház, Garger pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Maul Pincészet Villány, Csillagvölgy Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Lantos és Monoki Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Jackfall Bormanufaktúra, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától