A Pinot blanc (Fehér burgundi) szőlő bemutatása

Magyarországon nem tartozik a legelterjedtebb szőlőfajták közé, bár már az 1930-as években szerepelt szőlészeti leírásokban. Számos termőhelyen előfordul, de vezető fajtává egyik borvidéken sem vált. Mintegy 160 ha nagyságú területen termesztik, zömmel a Bükkaljai  és a Tolnai borvidéken.

A magas mésztartalom jótékony hatással van aromaképzésére.

Bora a magyar borvidékeken nem sokban különbözik más termőhelyen (pl. Elzászban) termett fajtatársaitól. Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk. A Kárpát medencében a Fertő tó környéke emelhető ki, mint optimális termőhelye (Ausztria). A Balaton déli és északi partján egyaránt találkozunk vele.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Pinot blancból készített néhány bor:

Etyeki Pinot Blanc, Fehér Holló, Garamvári Classic Sweet, Egri Csillag Superior, 2022 Villányi Rosé gyöngyözőbor, Garamvári Blanc Fleur, Narancsbor, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee, Garamvári Classic Extra Dry

 

Borvidékek, ahol Pinot blanc szőlőt termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Etyek-Budai borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Pinot blancból készült bor rendelhető:

Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Grócz Pincészet, Besenyei Borház, Garamvári Szőlőbirtok, Fekete Pincészet Agárd, Rókusfalvy Pince, Csillagvölgy Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától