A Rajnai Rizling szőlő bemutatása
Somló, Sopron és Tokaj-Hegyalja kivételével összes borvidékünkön megtalálható. Termőterülete közel 1700 ha, melynek nagyobbik része az alföldi borvidékeken található. A termés jó része pezsgő alapborként kerül feldolgozásra.
Talaj szempontjából nem mondható igényesnek, de a keményebb nyiroktalajokon, gránitmálladékos kőzeteken vagy bazalt málladékon ad értékes bort.
A múlt század ötvenes éveitől a rajnai rizling dicstelen átlényegülése történt meg, amikor is az alföldi borvidékekre homokra telepítették, leginkább jó fagytűrése miatt. A fajta sajátos képességeiből adódóan még ezen a tájon is képes volt értékelhető savmennyiséget produkálni. Ezzel szemben a fajtától jó körülmények között elvárható ízbeli mélységet, eleganciát és tartósságot nem mutatta. Néhány borvidékünkön, megfelelő talaj- és klimatikus adottságok mellett, értékeit is felfedezhetjük. Mivel savai csak teljes érésben finomodnak le, nyers szőlőből készült változata nem a borfogyasztók kedvence. Hazai kínálatunkban évek óta Szeremley Huba (Badacsony) bora az, amely a fajta értékeit a legszebben mutatja be. Gerinces savai, telt, de visszafogott ízei jó évjáratban élményszámba mennek. Nem véletlen, hogy a világfajták között tartjuk számon, (Rajna, Mosel vidéke).
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Rajnai rizlingből készített néhány bor:
Balatonboglári Tere-fere 2021, Eufória cuvée 2015, Premier - BIO, Premier, Rajnai Rizling, Pannonhalmi Rajnai rizling, Csenge, Jackfall Tótágas Fehér, Móri cuvée, Rajnai Rizling 2016, Egri Csillag Superior, A Ház Bora, Móri Rajnai rizling, Rajnai Rizling, Rajnai Rizling KOKAS-HEGY, MÚZEÁLIS BOROK, Egri Csillag, Premier - BIO, Pannonhalmi MIR, Nadapi Rajnai Rizling
A világ második, bár elsősorban Európában elterjedt, ismert fehérborszőlő fajtája a Rajnai Rizling., s mint neve is mutatja, a Rajna vidékéről származik. Mivel a termőtáj vagy termőhely neve nem szerepelhet a fajta nevében, ezért White riesling, Weiss-riesling néven ismert a világban. Eredetének megfelelően az északibb hűvösebb éghajlaton legjobb a minősége. Ennek ellenére szinte bárhol jól termeszthető,k és az igen különböző borászati eljárások között is kitűnő bor, illetve pezsgő-alapbor készíthető belőle. Reduktív eljárás során szép virágillatokkal, élénk savakkal rendelkezik, de késői szüret esetén is megtartja a magas savtartalmát, amely a magas cukortartalommal párosulva nagy testű, édes bort, vagy akár jégbort is adhat.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (24. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Rajnai rizlinget termesztenek:
Kunsági borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Villányi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék
Pincészetek, ahonnan Rajnai rizlingből készült bor rendelhető:
Domaine Edegger Pincészet, Belward Pincészet, Maurus Borászat, Besenyei Borház, Deé Családi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Katona Borház, Hegedűs Családi Borászat, Tiffán Ede Pincészet, Lukácsy Pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy