Az Egri borvidék bemutatása
„Az egriről, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra, ünnepre, ebédre, kettesben, egyedül, egyaránt tökéletes. Számomra az egri mindig kapcsolódott a hősies szenvedélyekkel. Ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni.”
Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (144. o.)
Editio M Kft., 2000
A borvidék pincészetei:
Aegidius Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Pók Tamás Pincéje, Almási Szőlőbirtok, Kovács Nimród Winery, Besenyei Borház, Gál Lajos Pincészete, Villa Wanda Bormanufaktúra
Borvidék a Bükk lábánál
Az egri bor egyike azon kevés magyar eredetű, egykor csúcsgasztronómiai minőségű „terméknek”, amelyek határainkon túl is ismertek. Bármennyire sikerült is a szocialista nagyüzemi tervgazdálkodásnak erodálnia azt a fogalmat, amelyet a borok világában Eger képviselt, az egri bor jó híre máig sem enyészett el. A jelenlegi fejlődést látva bízvást hihetjük, hogy újra megjelenik a nagyvilágban, a réginél csillogóbb fényében.
Az Egri Borvidék a Bükk hegység délnyugati lábánál alakult ki, ott ahol az Észak-Alföld felől lassan, fokozatosan emelkedő térszín hirtelen a magasba szökken. A szőlőültetvényeket az északi szelektől a Bükk hegység vonulata védi, ezáltal kedvező mezo- és mikroklímát alakítva ki. Települései közigazgatásilag Heves megyébe esnek.
Kadarkától a bikavérig
A borvidék vegyesen fehér és vörös bort termő terület. A bortermő dűlőkön 40-45 %-ban fehér, 55-60%-ban kékszőlő díszlik.
Míg Eger térsége a középkor során az ősi felvidéki, fehérbort termő szőlőterülethez tartozott addig a török hódoltság évszázadától kezdődően a filoxéravészig viszont a vörösbort adó szőlőfajták váltak általánossá. A XIX. században, majd a filoxéra utáni rekonstrukció során ismét a fehér szőlőfajták uralták a szőlővel beültetett területeket. A fehér borok konjuktúráját jellemzi, hogy még a kék színű kadarka szőlőből is fehérbort készítettek. A XX. század második felében hagyományosnak tartott fajták az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, kadarka, kékoportó és medoc noir voltak.
A kadarka egykori fontosságára utal, hogy még a XX. század negyvenes éveiben is az egri bikavér 70% kadarkát, 15-20% nagyburgundit és 10-15% medoc noir-t tartalmazott. Ismert volt az egri kadarka siller is. A legjobb bortermő dűlőnek az Eged-hegyet tartották, melynek magasabb fekvő részein a kadarka néha aszúsodott.
A szőlőfajták területi megoszlását tekintve: a vörösbort adóak jellemzően az Egri-körzetben találhatók, bár arányuk az utóbbi évek egyoldalú kékszőlő telepítése ellenére itt is alig éri el a 60 %-ot. A Debrői-körzetben zömmel a fehérbort adó fajtákat, (pl. a borvidék hárslevelűinek zömét) termesztik.
Pinceváros az utcák alatt
Eger városa alatt hatalmas kiterjedésű pincerendszer húzódik, amelyet az elmúlt századokban megtermelt hatalmas bormennyiség tárolására hoztak létre, majd egy ezredév alatt. A pincéket itt mindenütt a könnyen faragható miocén korú riolit tufába vájták. Ma ennek a pincerendszernek csak töredékében tartanak bort, az elöregedett alagutak azonban annál több gondot okoznak a város közlekedésében és közművesítésében.
Ma is borászatok használják a város területére eső Verőszala és Árnyékszala pincéit. További híres pincesorok húzódnak a Nagykőporos, Kiskőporos, Tetemvár dűlőkőn, a Tihamér és a Szépasszony-völgyekben.
Az egri borvidék sziklába vájt pincesorainak felsorolására könyvünk terjedelme nem elégséges. A teljesség igénye nélkül említjük meg az ostorosi és az andornaktályai pincesorokat.
A táj jelentős, borral kapcsolatos rendezvényei a borkínáló pincérek Vince napi “Egri bortréningje”, az Egri Bikavér ünnepe Szent Donát napján, az Egri szőlőpásztorok ünnepe advent első vasárnapján és a Szent János napi borszentelés.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
A borvidék néhány bora:
Édeskettes, Grand Blue , szó-lá-ti MAGNUM, Egri Kadarka, Egri Vörös, Merlot, Pók Tamás borválogatás, Egri Kadarka Nagy-Eged , Monopole Pinot Gris , Kékfrankos, Síkhegy Leányka, Monopole Rhapsody Bikavér, Nagyegedi Furmint, Monopole Syrah, GB Egri Bikavér, Monopole Battonage Chardonnay, Egri Bikavér, Nagy Eged Viognier , Nagygalagonyás Kékfrankos, Cuvée, Syrah, Merlot, Cellarius, Egri Siller, Muskotály
Az Egri borvidékhez tartozó települések:
Aldebrő, Feldebrő, Kompolt, Tarnaszentmária, Tófalu, Verpelét, Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya.
A borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:
Hárslevelű, Kékfrankos, Leányka, Cabernet sauvignon, Olaszrizling, Királyleányka, Szürkebarát, Zengő, Cabernet franc, Furmint, Rajnai rizling, Syrah, Viognier, Kadarka, Merlot, Pinot noir, Chardonnay, Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres