A Leányka szőlő bemutatása

Valószínűleg erdélyi származású. Termőterülete mindössze 980 ha körül van. Ennek zöme az Egri, Bükkaljai és Mátraaljai Borvidékeken található. Kisebb mennyiségben a Kunsági és az  Ászár-Neszmélyi területeken is előfordul. Termesztése kissé visszaszorulóban van, nem tartozik a divatos fajták közé.

Meszes talajokon magasabb savtartalommal érik. Így Eger táján azok a fekvések kedvezők számára, ahol ezt megkapja. Csak vulkánon kissé lágyabb bort ad, a homokon termett leányka nagy minőségre nem képes, inkább házasításra alkalmas.

Nem tartozik a divatos fajták közé: a legendás egri leánykák kora egy időre lehanyatlott. Jó évjáratban magas alkoholtartalommal, időnként jelentős maradék cukorral iskolázható. Illata florális jellegű: benne akác és mezei virágcsokor, időnként mézdinnye jelenik meg. Savai nem markánsak, ezért a szüret időpontjára fokozottan érdemes figyelni. Megfelelő hozamkorlátozás mellett bora értékes és hosszan tartó. Házasításokban is megállja a helyét. Számos termelőnk nagy jövőt lát benne, a chardonnay-hoz hasonlóan alkalmas lenne új kishordós érlelésre. Új telepítésekkel és a fajtának megfelelő stílus kialakításával önálló karakterű bor válhat belőle.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Leánykából készített néhány bor:

Síkhegy Leányka, Egri Csillag, Pók Tamás borválogatás, Édes Lányom, Pók Tamás borválogatás, Egri Csillag, Pók Tamás borválogatás

 

Az Erdélyből származó Leányka elterjedését szintén a 19. század közepére tehetjük Elsősorban a vulkanikus talajokat kedveli, mivel diszkrét illatához és lágy savaihoz jó lehetőségeket nyújt a termőtáj. Így leginkább az Egri és a Mátraaljai borvidéken találkozhatunk vele, ahol bora gyakran nektárillatúvá, kellemes zamatúvá válik. Ideális „beszélgetőbor”. Jobb évjáratokban magasabb cukorfokot is elér, amely nemcsak félédessé, de hosszabban érlelhetővé is teszi.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Leánykát termesztenek:

Egri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Leánykából készült bor rendelhető:

Pók Tamás Pincéje, Hagymási Pincészet Eger, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától