A Juhfark szőlő bemutatása

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.

Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.

Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Juhfarkból készített néhány bor:

Balatoncsicsói Juhfark , Nagy-Somlói Juhfark 2008, Somló Pezsgő Gravírozott, Somlói Juhfark, Somló Pezsgő Gravírozott, Nászészakák bora 01, Nászéjszakák bora 02, Somlói Juhfark Késői szüret, Harsonás angyal, Somlói Juhfark évszámos, Minőségi Folyóborok, Somló pezsgő sec WB, Balatonakali Juhfark, Somló Pezsgő Évfordulója, Somló pezsgő doux, Somlói Juhfark, Juhfark Karácsonyi, Nászéjszakák bora- szőlőleveles, Magnus Juhfark, Kedvezményes pezsgő csomag, Nászéjszakák bora- homokfújt, Juhfark Gravírozott szív, Nagy-Somlói Juhfark, Somlói Juhfark, Számmal gravírozott Pezsgők

 

A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:

Fazekas pincészet, Salánki Borpince, Kolonics Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Fekete Pince Somló, Várkapitány Pincészet Somló, Canter Borház, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától