A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Hajnalpír, Kékfrankos Válogatás, Páratlan, Csipkés Rozé, Kékfrankos Válogatás, Soproni Éjszaka, Kékfrankos, Friss Cuvée vörös, Rosé, Geszler Rosé 2020, Kékfrankos Rosé, Kékfrankos, Mayer Kékfrankos, Vezér Cuvée, 5 liter Rosé Bag in Box, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Páratlan ajándékcsomag, Rubin Cuvée, Csak egy kis apróság, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Egri Bikavér, Villányi Rosé Cuvée, Egri Siller, Villányi RedY, Egri Bikavér superior

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Soproni borvidék, Mátrai borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Pannonhalmi borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Szekszárdi borvidék, Móri borvidék, Balatonboglári borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Berta Pince, Pócz Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Geszler Családi Pincészet - Mór, Béla Borászat-Imrehegy, SkizoBor, Maczkó Róbert Pincészete, Cseri Pincészet, Csetvei Pincészet, Maul Pincészet Villány, Tűzkő Birtok, Jackfall Bormanufaktúra, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Deé Családi Pincészet, Pók Tamás Pincéje, STERLIK PINCÉSZET, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, GÁLA PINCÉSZET, Gál Lajos Pincészete, Várszegi Pincészet, Besenyei Borház, Vinatus Pince Kft., Bock Pince Kft., Gajdos Pincészet, Kovács Nimród Winery, Hagymási Pincészet Eger, Polgár Pincészet és Panzió, Garger pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Angyal Borászat, Aegidius Bormanufaktúra, Fazekas pincészet, borterasz.hu, Belward Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Kecskés Pince , Canter Borház, Villa Wanda Bormanufaktúra, Font Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Mayer Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Lukácsy Pince, Lantos és Monoki Pince, Sabar Borház, Fáncsi Hegyi Pince, Csillagvölgy Pincészet, Tiffán Ede Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától