A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Nagy-Eged Kékfrankos, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, Kékfrankos, Egri Bikavér, Mátrai Kékfrankos-Cab Franc, Kékfrankos Válogatás, Egri Vörös, Kékfrankos Rozé, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Egri Vörös Cuvée, Hempergő, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Mátrai Kékfrankos Rose, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Rosé Cuvée, Egri Kékfrankos, Szőlőfürt, Egri Rozé, Soproni Kékfrankos, Rosé cuvée, NJK, Rosé Kékfrankos, Hajós-Bajai Rocker cuvee, SKIZO Rozé , Kékfrankos 

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Kunsági borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Mátrai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonboglári borvidék, Pécsi borvidék, Badacsonyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Móri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Pócz Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Polgár Pincészet és Panzió, Gajdos Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Maczkó Róbert Pincészete, Angyal Borászat, Kovács Nimród Winery, Berta Pince, Bock Pince Kft., Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, Canter Borház, STERLIK PINCÉSZET, Várszegi Pincészet, Deé Családi Pincészet, Lukácsy Pince, SkizoBor, Gróf Buttler Borászat, Aegidius Bormanufaktúra, Fazekas pincészet, Sabar Borház, Mayer Pince, Béla Borászat-Imrehegy, Villa Wanda Bormanufaktúra, Font Pincészet, Kecskés Pince , Hagymási Pincészet Eger, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Tiffán Ede Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Gál Lajos Pincészete, Maul Pincészet Villány, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, borterasz.hu, Lantos és Monoki Pince, Garger pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Fáncsi Hegyi Pince, Belward Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától