A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Apropó, Nagy Karácsonyi csomag, Hajós-Bajai Rocker cuvee, Karácsonyi Rosé 2021, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, Soproni Kékfrankos, Villányi Rosé, Mátrai Kékfrankos Rose, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Kékfrankos, Monopole Superior Bikavér, GB Egri Bikavér, Immortal, Egri Rozé, Szőlőfürt, Villányi Rosé Cuvée, Egri Vörös Cuvée, Soproni Kékfrankos, Rosé Cuvée, KisMedve, NJK, Kékfrankos, Csipkés Rozé, Csak egy kis apróság

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Soproni borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Móri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pécsi borvidék, Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gál Lajos Pincészete, SkizoBor, STERLIK PINCÉSZET, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Gróf Buttler Borászat, Kovács Nimród Winery, Aegidius Bormanufaktúra, Berta Pince, Maczkó Róbert Pincészete, Pók Tamás Pincéje, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Maul Pincészet Villány, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Villa Wanda Bormanufaktúra, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Polgár Pincészet és Panzió, Font Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Pócz Pincészet, Fazekas pincészet, Garger pince, Lantos és Monoki Pince, Besenyei Borház, GÁLA PINCÉSZET, Béla Borászat-Imrehegy, Deé Családi Pincészet, Kecskés Pince , Belward Pincészet, Bock Pince Kft., Mayer Pince, Angyal Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Vinatus Pince Kft., Lukácsy Pince, Hagymási Pincészet Eger, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Várszegi Pincészet, Sabar Borház, Canter Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Eke Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától