A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Nagy-Eged Kékfrankos, Jekl Alfi cuvée, Cellarius, Egri Bikavér, Monopole Superior Bikavér, Rosé Cuvée 2022, Gravita, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Bíbor, GB Rosé, Csak egy kis apróság, Villányi Rosé Cuvée, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Jackfall Duett, Páratlan ajándékcsomag, Kékfrankos , Soproni Kékfrankos Rosé , Immortal, Friss Cuvée vörös, Egri Bikavér, Hempergő, Nagy Karácsonyi csomag, Mayer Kékfrankos, Cuvée, Rosé Cuvée

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Mátrai borvidék, Kunsági borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Szekszárdi borvidék, Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Aegidius Bormanufaktúra, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Berta Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Grócz Pincészet, Kovács Nimród Winery, Villa Wanda Bormanufaktúra, Pók Tamás Pincéje, STERLIK PINCÉSZET, GÁLA PINCÉSZET, Garger pince, Besenyei Borház, Font Pincészet, Vinatus Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, Lukácsy Pince, Mayer Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, SkizoBor, Bock Pince Kft., Polgár Pincészet és Panzió, Geszler Családi Pincészet - Mór, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Deé Családi Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Béla Borászat-Imrehegy, Vojtek Pince Villány, Tiffán Ede Pincészet, Pócz Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Gál Lajos Pincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Maul Pincészet Villány, Fazekas pincészet, Angyal Borászat, Lantos és Monoki Pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Canter Borház, Gróf Buttler Borászat, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Maczkó Róbert Pincészete, Eke Pince, Sabar Borház, Kecskés Pince , Belward Pincészet, Várszegi Pincészet, Borbora Borház, Jekl Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától