A Hajós-Bajai borvidék bemutatása

A Hajós-Bajai borvidék pincészetei:

Sümegi és Fiai Pincészet, Berta Pince, Anna Borház

 

Átmenet a homok és a lösz között

A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza közének déli részén, az ún. Bácskai-löszhát nyugati lejtőin terül el. Észak és kelet felé átmenetet képez a homokos talajú Kunsági borvidék felé. Közigazgatásilag Bács-Kiskun megye része.

Svábok írták a bor-történelmet

Története hasonló az Alföldi többi borvidékéhez. Ide a délszláv betelepülők helyett a XVIII. században németek érkeztek és települtek le számos községben, magukkal hozván a szakértelmet és a szorgalmat. A filoxéravészt követően a szőlőültetvények területe jelentősen megnőtt, a termesztett vörös és fehér borszőlő fajták köre pedig a XX. század folyamán nyerte el mai összetételét. Bár – sváb hagyományoknak megfelelően - az 1900-as évek végéig dominált errefelé a fehérbor termelése, ez az arány mára a vörösbor javára tolódott el.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Hajós-Bajai borvidék néhány bora:

Hétvölgyi Chardonnay, Hajós-Bajai Kékfrankos, Hétvölgyi Faun, Magyar ürmös, Szőlőmag őrlemény 100 gramm, Hétvölgyi Nimfa, Sümeghy Cabernet Sauv, Sissi ürmös, Ambrózi jégbor, Hajós-Bajai Kékfrankos rozé, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, Hajós-Bajai Kékfrankos, Borcsomag a jövőből, Hajós-Bajai Cabernet Franc, Hajós-Bajai Rocker cuvee, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Hajós-Bajai Generosa, Cabernet Sauvignon, Sümeghy Cserszegi F, Hétvölgyi Táltos, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Exkluzív Jégbor barrique, Hétvölgyi Rozé, Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon

 

Az egykori Alföldi borvidékből vált ki 1990-ben annak több ökológiai, termesztési jellegzetességével. A borvidék a Bácskai hátság és részben a Dunamenti síkság agroökológiai körzetében terül el.

Talaja és klímája a Kunsági borvidéknél kedvezőbbek. Különösen a löszön és löszös homokon kialakult talajai nagyobb arányúak a lepelhomokos területekhez viszonyítva, mint a szomszéd borvidékeken. Fagyveszélyeztetettsége viszont ennek a borvidéknek is nagy.

Forrás:      
Kozma Pál: A szőlő és termesztése I. (261. o.)
Akadémiai Kiadó, 2002

 

A Hajós-Bajai borvidékhez tartozó települések:

Baja, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút.

 

A Hajós-Bajai borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Kékfrankos, Cabernet franc, Rajnai rizling, Cabernet sauvignon, Cserszegi fűszeres, Chardonnay

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától