A Badacsonyi borvidék bemutatása

„A badacsonyi és a szentgyörgyhegyi. Mind a kettő hímbor, éspedig minden fajtájában az. A férfilény minden árnyalata megvan benne, az önmagában gyönyörködő Narcisszusztól az aszkétáig; és a királyi előkelőségtől a bohémségig. Nagy szó. Mert mindegyik hegy egész kozmosz. Valamennyi fajta megterem itt, a rajnai és olasz rizlingtől kezdve az aszukig. A nagy híres fajták a szürkebarát és a kéknyelű. A badacsonyi és a szentgyörgyhegyi között levő különbségről, majd ha az egyetemen a bortudományi tanszékre kineveznek, egy fél évig fogok előadni. Ez az iskolapéldája annak, hogy két nagy bor miben tud egymáshoz hasonlítani és miben tud különbözni. A badacsonyi olyan, mint a világhírű művész, a szentgyörgyhegyi olyan, mint az a művész, aki világéletében szobájából is alig mozdult ki és mégis nagyobb művet teremtett, mint akit ünnepeltek. Mind a kettőben megvan a nagyság, de az egyiket olympiai, a másikat kínai, tao-nagyságnak nevezném. Különös, hogy menniyre nem tudok a kettő között választani. Már-már döntöttem a szentgyörgyhegyi mellett, de mikor megittam egy pohár badacsonyi rizlinget, melléje álltam; aztán esküdtem a badacsonyira, de csak addig, amíg szentgyörgyhegyihez nem jutottam. Végül is mi akadályozhat meg abban, hogy görög is legyek, meg kínai is?”

„A révfülöpi a legigazabb lugasborok közül való. A lugasbor az én szememben azt jelenti, hogy főképp szeptemberben késő délután, ha az embernek szívbeli barátja érkezik, akkor a lugasban üldögél vele és ezt issza igen kicsiny poharakból, de sűrűn. Levélíráshoz is ezt a bort ajánlom.”

Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (143. és 145. o.)
Editio M Kft., 2000

 

A Badacsonyi borvidék pincészetei:

Domaine Edegger Pincészet, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Eke Pince, Orbán Pince, SkizoBor, Canter Borház, Sabar Borház

 

Meleg klíma a tó partján

A tájra mérsékelten kontinentális klíma a jellemző, közepes hő összeggel és nap-besugárzással. Ami azonban a szőlő szempontjából különleges, az ennek a tájnak a mikroklímája. Ezt a mikroklímát az igen kedvező lejtőszögű, északi széltől védett déli hegyoldalak földrajzi helyzete mellett talán a Balaton tükréről visszaverődő, extra mennyiségű napbesugárzás is befolyásolja, (legalábbis alig készült az elmúlt száz évben olyan szakirodalmi leírás, amely ezt meg ne említette volna). A valóság azonban egy kicsit más: a Balaton víztükre nem egy nagy reflektor, amely irányítottan világítja meg a szőlőtermő dűlőket, hanem szórt fény formájában, minden irányban veri vissza a napsugárzást.  Ráadásul többnyire más hullámhosszon, mint amit a növények hasznosítani tudnának. Tehát ez a fénytani hatás minden bizonnyal elhanyagolható. Fontosabb azonban a Balaton víztömegének hőtani viselkedése. A víz melege a hirtelen betörő hideg levegő hatását ugyanis ideig-óráig mérsékelni tudja, nyáron pedig, - főként a forró nyári éjszakákon -, biztosítja azt a légjárást, amely az áthevült szőlőnövény számára fiziológiailag rendkívül fontos (például megakadályozza a borban oly fontos savak idő előtti lebomlását). A víztömeg egyidejűleg biztosítja a levegő magasabb páratartalmát is. Különösen a 20-30 fokos lejtésű, déli, délnyugati lejtők napfényes, széltől védett területein alakul ki olyan kedvező mikroklíma a szőlő számára, amely néha a szub-mediterrán éghajlatra emlékeztet. A füge, ez a mediterrán gyümölcs is így gondolja, hiszen majd’ minden évben termést hoz…

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Badacsonyi borvidék néhány bora:

Sabar Kékfrankos rozé 2015, Helbeck , SKIZO Vörös, Sabar Pinot gris 2015, Badacsonyi Olaszrizling, Sabar Sauvignon blanc 2015, Premier, Premier - BIO, Caroline, Pinot Noir  BIO, SKIZO Rozé , Georg, Georg - BIO, Georg - BIO, Hilare - BIO, Georg , Kápolna, Georg - BIO, Jakob BIO, Kápolna - BIO, Sabar Muscat ottonel 2015, Hilare, Hilare , SKIZO Olaszrizling, Pinot Noir  BIO

 

A Badacsonyi borvidék a Bakonyvidék agorökológiai körzetében jött létre. A szőlőültetvények a Badacsony, a Tót-hegyes, a Szengyörgyhegy, a Szigliget-hegy és az Ábrahámhegy lejtőin települtek.

Talaja változatos. A vulkánikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek ahegyek csúcsa felé haladva bazalt és bazalttufa törmelékkel keveredetek.

Klímáját a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja. Különösen a déli és a délnyugati lejtők napfényes védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára.

Forrás:      
Kozma Pál: A szőlő és termesztése I. (261. o.)
Akadémiai Kiadó, 2002

 

A Badacsonyi borvidékhez tartozó települések:

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

 

A Badacsonyi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Olaszrizling, Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Szürkebarát, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Ottonel muskotály

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától