A Rizlingszilváni (Müller Thurgau) szőlő bemutatása
Magyarországon az I. Világháborút követően jelent meg. Ma inkább a nagyüzemi termesztésben találkozhatunk vele. Összes termőterülete mintegy 3200 ha. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön, Mátraalján, Balatonbogláron és a Balaton-felvidéken termesztik.
Jól bírja a mély, hűvös és nedves talajokat, akár agyag- akár mésztartalmú is az. A vékony, illetve köves talajokon viszont nem terem jól.
Bora sok kistermelőnél megtalálható ugyan, különleges minőséget azonban ezek között ritkán lehet felfedezni. Mivel a gombabetegségekre és a rothadásra nagyon érzékeny, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai még nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve bora inkább lágynak mondható. Optimális esetben bora illatos, könnyed, gyorsan érik, de viszonylag gyorsan is hanyatlik. Leginkább asztali borként vagy tájborként kerül forgalomba.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Rizlingszilvániból készített néhány bor:
Borvidékek, ahol Rizlingszilvánit termesztenek:
Tolnai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék
Pincészetek, ahonnan Rizlingszilvániból készült bor rendelhető:
Istvándy Jenő Pincészete, Mayer Pince