A Hárslevelű szőlő bemutatása
Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és 90 ha az Egri borvidéken található.
Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.
Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Hárslevelűből készített néhány bor:
BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Tokaji Hárslevelű félédes, A Ház Bora, Fehér Karácsonyi csomag, Christmann Hárs Hárslevelű 2022, Rigópohár, Egri Csillag Superior, Hárslevelű Törköly Pálinka, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Angyal Tokaji Cuvée, Aranyhárs, Pók Tamás borválogatás, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Tokaji furmint , Tokaji Szamorodni száraz, Katika Cuvée, Tokaji PETRA Cuvée, Tokaji Cuvée, Hárslevelű Superior 2014, Tokaji hárslevelű, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Eufória cuvée 2015, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű édes
A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:
Tokaji borvidék, Neszmélyi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Kunsági borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék
Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:
Galambos Pincészet, Pajzos - Megyer Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Besenyei Borház, Kun Pincészet, Angyal Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Fekete Pince Somló, Gajdócsi Borászat, Kolonics Pincészet, Belward Pincészet, Zsirai Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Fazekas pincészet, Árpád-hegy Pince, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Lukácsy Pince, Hagymási Pincészet Eger