A Hárslevelű szőlő bemutatása
Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és 90 ha az Egri borvidéken található.
Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.
Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Hárslevelűből készített néhány bor:
Édeskettes, Hárslevelű Superior 2014, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Egri Csillag Superior, Somlói Hárslevelű, ESOX II Habzóbor 2021, Pók Tamás borválogatás, Somlói Hárslevelű, Pók Tamás borválogatás, Tokaji hárslevelű, A Ház Bora, Tokaji Cuvée, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Tokaji Száraz Szamorodni, Hárslevelű Törköly Pálinka, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Tokaji Hárslevelű félédes, Katika Cuvée, Christmann Hárs Hárslevelű 2022, BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű Válogatás, Somlói Hárslevelű, Siklósi Hárslevelű
A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:
Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Neszmélyi borvidék, Villányi borvidék, Kunsági borvidék
Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:
Pók Tamás Pincéje, Pannon Tokaj Pincészet, Angyal Borászat, Kun Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Belward Pincészet, Besenyei Borház, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pajzos - Megyer Pincészet, Lukácsy Pince, Kolonics Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Budaházy-Fekete Kúria, Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Hagymási Pincészet Eger, Árpád-hegy Pince, Gajdócsi Borászat, Galambos Pincészet, Zsirai Pincészet