A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű, Angyal Borválogatás, Tűzkő Szelekció, Pajzos Hárslevelű Késői szüret, Tokaji Hárslevelű, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Eufória cuvée 2015, Szamorodni édes, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Mester Hatos borcsomag, Somlói Hárslevelű, Katika Cuvée, Egri Csillag Superior, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Hárslevelű Superior 2014, Somlói Hárslevelű 2010, Pók Tamás borválogatás, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Hárslevelű Törköly Pálinka, Rigópohár, Tokaji Dominium Hárslevelű

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, borterasz.hu, Pannon Tokaj Pincészet, Belward Pincészet, Angyal Borászat, Pók Tamás Pincéje, Pajzos - Megyer Pincészet, Tűzkő Birtok, Lukácsy Pince, Kun Lajos pincészete, Galambos Pincészet, Szent Benedek Pincészet, Zsirai Pincészet, Fekete Pince Somló, Fazekas pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Árpád-hegy Pince, Basilicus Szőlőbirtok, Hárs Család bioPincészete, Kolonics Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától