A Hárslevelű szőlő bemutatása
Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és 90 ha az Egri borvidéken található.
Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.
Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Hárslevelűből készített néhány bor:
Tokaji Hárslevelű Száraz , Tokaji Cuvée, ESOX II Habzóbor 2021, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Pajzos Tokaji Hárslevelű Selection, Christmann Hárs Hárslevelű 2022, Édeskettes, Somlói Hárslevelű, Rigópohár, Tokaji Száraz Szamorodni, Tokaji Hárslevelű édes, Tokaji Szamorodni száraz, Somlói Hárslevelű 2010, Angyal Tokaji Cuvée, Pók Tamás borválogatás, Tokaji furmint , Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos , BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Fehér Karácsonyi csomag, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Eufória cuvée 2015, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Tokaji Hárslevelű félédes, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Bubor Gyöngyöző Furmint
A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:
Tokaji borvidék, Villányi borvidék, Pécsi borvidék, Egri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Neszmélyi borvidék, Kunsági borvidék
Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:
Pajzos Pincészet, Kun Pincészet, Fedor Pincészet , Pannon Tokaj Pincészet, Angyal Borászat, Budaházy-Fekete Kúria, Gajdócsi Borászat, Fekete Pince Somló, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Galambos Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Pók Tamás Pincéje, Kolonics Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház, Lukácsy Pince, Belward Pincészet, Zsirai Pincészet, Árpád-hegy Pince