A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Angyal Tokaji Cuvée, Szamorodni édes, Rigópohár, Minőségi Folyóborok, Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, Tokaji Száraz Szamorodni, Aranyhárs, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Hárslevelű Superior 2014, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni száraz, Tokaji hárslevelű, Remete 2011, Egri Csillag Superior, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Somlói Hárslevelű, Fehér Karácsonyi csomag, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Hárslevelű, Siklósi Hárslevelű

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Pécsi borvidék, Tokaji borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Belward Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Kun Lajos pincészete, Szent Benedek Pincészet, Pajzos - Megyer Pincészet, Galambos Pincészet, Angyal Borászat, Pók Tamás Pincéje, Pannon Tokaj Pincészet, borterasz.hu, Árpád-hegy Pince, Zsirai Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Lukácsy Pince, Kolonics Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Basilicus Szőlőbirtok, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától