A Hárslevelű szőlő bemutatása
Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és 90 ha az Egri borvidéken található.
Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.
Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Hárslevelűből készített néhány bor:
Hárslevelű Nyírjes dűlő, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Imperator Tokaji Aszú, Katika Cuvée, Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, Somlói Hárslevelű, Fehér Karácsonyi csomag, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Eufória cuvée 2015, Tokaji Cuvée, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű Törköly Pálinka, Somlói Hárslevelű, Tokaji furmint , Prémium karácsonyi csomag, Hárslevelű, Hashtag Neszmély, Angyal Borválogatás, Szamorodni édes, Lapis Furmint-Hárslevelű, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Pók Tamás borválogatás
A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:
Villányi borvidék, Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Neszmélyi borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Kunsági borvidék
Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:
Fekete Pince Somló, Pannon Tokaj Pincészet, Kun Pincészet, Belward Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Angyal Borászat, Galambos Pincészet, Szent Benedek Pincészet, Zsirai Pincészet, Pajzos - Megyer Pincészet, Lukácsy Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Basilicus Szőlőbirtok, Budaházy-Fekete Kúria, Kolonics Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Árpád-hegy Pince, Besenyei Borház, Gajdócsi Borászat