A Sárgamuskotály / Muscat lunel szőlő bemutatása

Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.

Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.  A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sárgamuskotályból készített néhány bor:

Tokaji Sárgamuskotály félédes, Tokaji Sárgamuskotály száraz, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Megyer Tokaji édes Szamorodni, 2009 Tokaji Sárgamuskotály késői , BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Sárgamuskotály 2022, Flört - Irsai Olivér-Muskotály, Megyer Sárgamuskotály Késői, IS Cuvée, Imperator Tokaji Aszú, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Angyal Tokaji Cuvée, Sárga muskotály, Katika Cuvée, Aszú 6 puttonyos, Tokaji Sárgamuskotály félszáraz, Magnus Sárgamuskotály, Parfym, 4 20 Tokaji Cuvée 2021, Tokaji furmint-muskotály , Randevú

 

Valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (25. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sárgamuskotályt termesztenek:

Tokaji borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonboglári borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sárgamuskotályból készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj Pincészet, Zsirai Pincészet, Várszegi Pincészet, Istvándy Jenő Pincészete, Basilicus Szőlőbirtok, Pócz Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Barta pince, Pajzos - Megyer Pincészet, Angyal Borászat, Balassa Bor, Katona Borház, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Canter Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától