A Sárgamuskotály / Muscat lunel szőlő bemutatása

Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.

Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.  A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sárgamuskotályból készített néhány bor:

Aszú 6 puttonyos, Tokaji Sárgamuskotály száraz, Flört - Irsai Olivér-Sárgamuskotály, Muscat Ottonel, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Tokaji Sárgamuskotály félédes, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Katika Cuvée, Angyal Tokaji Cuvée, Magnus Sárgamuskotály, Sárga muskotály, Tokaji Sárgamuskotály késői szüret, IS Cuvée, Tokaji Sárgamuskotály, Parfym, Tokaji Sárgamuskotály félszáraz, 2009 Tokaji Sárgamuskotály késői , Randevú, Tokaji furmint-muskotály , Megyer Sárgamuskotály Késői, Megyer Tokaji édes Szamorodni

 

Valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (25. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sárgamuskotályt termesztenek:

Tokaji borvidék, Balatonboglári borvidék, Neszmélyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sárgamuskotályból készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Pócz Pincészet, Istvándy Jenő Pincészete, Barta pince, Pajzos - Megyer Pincészet, Angyal Borászat, Várszegi Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Budaházy- Fekete Kúria, Zsirai Pincészet, Hímesudvar, Katona Borház, Canter Borház, Balassa Bor, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától