A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Mayer Rozé Cuvée, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Mayer Zweigelt, Soproni Zweigelt, Zweigelt Rosé, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Mayer Villő Cuvée, Bíbor, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Észak-Dunántúli Cuvée

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Villányi borvidék, Bükki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Bakonyi Péter pincéje, STERLIK PINCÉSZET, Sándor Zsolt Pincészete, Mayer Pince, Fazekas pincészet, Berta Pince, Borbora Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától