Az Olaszrizling szőlő bemutatása

A legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Számos kiskertben, családi pincészetben is megtaláljuk, az ország összes borvidékén – kivéve Tokaj Hegyalját. Jelenleg mintegy 6000 ha területe van, ebből Badacsony, Balatonfüred-Csopak és a Balaton felvidék mondhatja magáénak a legnagyobb ültetvényeket egyenként, több, mint 700-700ha-t.

Különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon, az ásványi anyagokat jól hasznosítja. Magasabb mésztartalmú területeken is érdemes termeszteni. Ilyenkor savkészlete üdévé, könnyeddé teszi. Akár pezsgő alapbor is készíthető belőle.

Teljes érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül durvák, harapósak.   Jelentős cukormennyiséget gyűjt. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás: igazi férfias bornak tartják. Hajlamos az aszúsodásra is. A badacsonyi aszút szintén ez a fajta adja. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken. Házasításra is alkalmas. Meghálálja a késői szüretet. Ízeit a hosszabb fahordós érlelés nemessé teszi, érdemes rá időt szánni. Mátraalján és a Bükkalján (Egerszólát körzetében) könnyedebb és virágosabb illat-és íz-karaktert felmutató bor születik belőle de csak acéltartályos érlelés után.

Legszebb magyarországi példáival a Balaton felvidéki vulkánokon és Somlón találkozunk. Itt született bora hosszú életű, jó esetben ez akár 15-20 évet is jelenthet. A rajnai rizling mellett sokan lenézik ezt a fajtát, de a magyarországi példák erre rendre rácáfolnak.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Olaszrizlingből készített néhány bor:

Kamocsay Prémium Olaszrizling, Pákozdi Olasz Rizling, szó-lá-ti MAGNUM, Balatoncsicsói Olaszrizling, Csak egy kis apróság, Triola, Mayer Olaszrizling, Csenge, Somló pezsgő demi-sec, Premier, Somló pezsgő sec WB, Csikó rizling, Olaszrizling 2017, Legjobb Olaszrizlingek, Boldogságos Olaszrizling, Olaszrizling, Késői szüretelésű Olszrizling, Jégbor, Egri Csillag, Kokas-hegyi Olaszrizling, Minőségi Folyóborok, Premier - BIO, Somló Pezsgő Évfordulója, Olasz rizling, Magnus Olaszrizling

 

Bár a 19. század közepe táján, német területről terjedt el Magyarországon az Olaszrizling, évtizedek óta a legismertebb és egyik legkedveltebb fehérbort termő szőlőfajta. Tokaj-Hegyalja kivételével minden borvidéken termesztik, s mivel a szőlőtermesztő országok közül nálunk található a legnagyobb mennyiségben, valamint mert kitűnően alkalmazkodik borvidékeink természeti adottságaihoz, mára hungaricumként kezeljük. Visszafogott illat- és ízvilágú, finom savakkal megáldva, s éppen e tulajdonsága révén jól visszaadja egy-egy termőtáj talajbeli különbségeit is. Évjárattól és termőhelytől függően szép, napos, hosszú őszi időben töppedésre és a nemes penészes érésre is fogékony, amelynek eredményeként félédes, édes bor készítésére is lehetőséget ad. Igazi kísérletező fajta, amely nagy mozgásteret képes nyújtani termelőjének. Utóízében gyakori a keserű mandula, időnként pedig enyhe rezeda is fellelhető.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (22. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Olaszrizlinget termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonboglári borvidék, Tolnai borvidék, Badacsonyi borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Neszmélyi borvidék, Mátrai borvidék, Pannonhalmi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Olaszrizlingből készült bor rendelhető:

Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Besenyei Borház, Canter Borház, Eke Pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Gál Lajos Pincészete, Pócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Tiffán Ede Pincészet, Várkapitány Pincészet Somló, Istvándy Jenő Pincészete, Hegedűs Családi Borászat, SkizoBor, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Fekete Pincészet Agárd, Maczkó Róbert Pincészete, borterasz.hu, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Fáncsi Hegyi Pince, Hárs Család bioPincészete, Deé Családi Pincészet, Belward Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Mayer Pince, Lantos és Monoki Pince, Várszegi Pincészet, Almási Szőlőbirtok, Gróf Buttler Borászat

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától