Az Olaszrizling szőlő bemutatása

A legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Számos kiskertben, családi pincészetben is megtaláljuk, az ország összes borvidékén – kivéve Tokaj Hegyalját. Jelenleg mintegy 6000 ha területe van, ebből Badacsony, Balatonfüred-Csopak és a Balaton felvidék mondhatja magáénak a legnagyobb ültetvényeket egyenként, több, mint 700-700ha-t.

Különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon, az ásványi anyagokat jól hasznosítja. Magasabb mésztartalmú területeken is érdemes termeszteni. Ilyenkor savkészlete üdévé, könnyeddé teszi. Akár pezsgő alapbor is készíthető belőle.

Teljes érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül durvák, harapósak.   Jelentős cukormennyiséget gyűjt. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás: igazi férfias bornak tartják. Hajlamos az aszúsodásra is. A badacsonyi aszút szintén ez a fajta adja. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken. Házasításra is alkalmas. Meghálálja a késői szüretet. Ízeit a hosszabb fahordós érlelés nemessé teszi, érdemes rá időt szánni. Mátraalján és a Bükkalján (Egerszólát körzetében) könnyedebb és virágosabb illat-és íz-karaktert felmutató bor születik belőle de csak acéltartályos érlelés után.

Legszebb magyarországi példáival a Balaton felvidéki vulkánokon és Somlón találkozunk. Itt született bora hosszú életű, jó esetben ez akár 15-20 évet is jelenthet. A rajnai rizling mellett sokan lenézik ezt a fajtát, de a magyarországi példák erre rendre rácáfolnak.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Olaszrizlingből készített néhány bor:

Olasz rizling, Villányi Olaszrizling, Premier BIO, Olaszrizling 2017, Kedvezményes pezsgő csomag, Premier - BIO, Hilltop Olaszrizling, Somlói Olaszrizling, Balatoni Olaszrizling, Papp Ámor, Mayer Olaszrizling, Késői szüretelésű Olszrizling, Olasz rizling, Nagy-Somlói Olasz rizling 2007, Somló Pezsgő Évfordulója, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee, Szőlőfürt, Somló Pezsgő Gravírozott, Olaszrizling, Olaszrizling, Olaszrizling, Minőségi Folyóborok, Balatoncsicsói Olaszrizling, 5 liter Olaszrizling Bag in Box, szó-lá-ti MAGNUM

 

Bár a 19. század közepe táján, német területről terjedt el Magyarországon az Olaszrizling, évtizedek óta a legismertebb és egyik legkedveltebb fehérbort termő szőlőfajta. Tokaj-Hegyalja kivételével minden borvidéken termesztik, s mivel a szőlőtermesztő országok közül nálunk található a legnagyobb mennyiségben, valamint mert kitűnően alkalmazkodik borvidékeink természeti adottságaihoz, mára hungaricumként kezeljük. Visszafogott illat- és ízvilágú, finom savakkal megáldva, s éppen e tulajdonsága révén jól visszaadja egy-egy termőtáj talajbeli különbségeit is. Évjárattól és termőhelytől függően szép, napos, hosszú őszi időben töppedésre és a nemes penészes érésre is fogékony, amelynek eredményeként félédes, édes bor készítésére is lehetőséget ad. Igazi kísérletező fajta, amely nagy mozgásteret képes nyújtani termelőjének. Utóízében gyakori a keserű mandula, időnként pedig enyhe rezeda is fellelhető.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (22. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Olaszrizlinget termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Olaszrizlingből készült bor rendelhető:

SkizoBor, Fekete Pincészet Agárd, Gál Lajos Pincészete, Hegedűs Családi Borászat, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lantos és Monoki Pince, Eke Pince, Hagymási Pincészet Eger, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Istvándy Jenő Pincészete, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Fazekas pincészet, Belward Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Mayer Pince, Pócz Pincészet, Várkapitány Pincészet Somló, Gróf Buttler Borászat, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, borterasz.hu, Domaine Edegger Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Canter Borház, Almási Szőlőbirtok, Maczkó Róbert Pincészete, Tiffán Ede Pincészet, Besenyei Borház, Deé Családi Pincészet, Várszegi Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától