Az Olaszrizling szőlő bemutatása

A legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Számos kiskertben, családi pincészetben is megtaláljuk, az ország összes borvidékén – kivéve Tokaj Hegyalját. Jelenleg mintegy 6000 ha területe van, ebből Badacsony, Balatonfüred-Csopak és a Balaton felvidék mondhatja magáénak a legnagyobb ültetvényeket egyenként, több, mint 700-700ha-t.

Különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon, az ásványi anyagokat jól hasznosítja. Magasabb mésztartalmú területeken is érdemes termeszteni. Ilyenkor savkészlete üdévé, könnyeddé teszi. Akár pezsgő alapbor is készíthető belőle.

Teljes érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül durvák, harapósak.   Jelentős cukormennyiséget gyűjt. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás: igazi férfias bornak tartják. Hajlamos az aszúsodásra is. A badacsonyi aszút szintén ez a fajta adja. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken. Házasításra is alkalmas. Meghálálja a késői szüretet. Ízeit a hosszabb fahordós érlelés nemessé teszi, érdemes rá időt szánni. Mátraalján és a Bükkalján (Egerszólát körzetében) könnyedebb és virágosabb illat-és íz-karaktert felmutató bor születik belőle de csak acéltartályos érlelés után.

Legszebb magyarországi példáival a Balaton felvidéki vulkánokon és Somlón találkozunk. Itt született bora hosszú életű, jó esetben ez akár 15-20 évet is jelenthet. A rajnai rizling mellett sokan lenézik ezt a fajtát, de a magyarországi példák erre rendre rácáfolnak.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Olaszrizlingből készített néhány bor:

Magnus Olaszrizling, Eufória cuvée 2015, Káli Olaszrizling Válogatás, Késői szüretelésű Olszrizling, Olaszrizling, Késői Szüretelésű Olaszrizling, Premier - BIO, szó-lá-ti, Nagy-Somlói Olasz rizling 2009, Káli Olasz rizling, Mátrai Sárhegy Olaszrizling, Szőlőfürt, 5 liter Olaszrizling Bag in Box, Olaszrizling, Premier - BIO, Premier, Papp Ámor, Villányi Olaszrizling, Premier BIO, Olaszrizling, Somló pezsgő demi-sec, Egerszóláti Olaszrizling, Töppedt Olaszrizling, Kedvezményes pezsgő csomag, Boldogságos Olaszrizling

 

Bár a 19. század közepe táján, német területről terjedt el Magyarországon az Olaszrizling, évtizedek óta a legismertebb és egyik legkedveltebb fehérbort termő szőlőfajta. Tokaj-Hegyalja kivételével minden borvidéken termesztik, s mivel a szőlőtermesztő országok közül nálunk található a legnagyobb mennyiségben, valamint mert kitűnően alkalmazkodik borvidékeink természeti adottságaihoz, mára hungaricumként kezeljük. Visszafogott illat- és ízvilágú, finom savakkal megáldva, s éppen e tulajdonsága révén jól visszaadja egy-egy termőtáj talajbeli különbségeit is. Évjárattól és termőhelytől függően szép, napos, hosszú őszi időben töppedésre és a nemes penészes érésre is fogékony, amelynek eredményeként félédes, édes bor készítésére is lehetőséget ad. Igazi kísérletező fajta, amely nagy mozgásteret képes nyújtani termelőjének. Utóízében gyakori a keserű mandula, időnként pedig enyhe rezeda is fellelhető.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (22. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Olaszrizlinget termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Neszmélyi borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Olaszrizlingből készült bor rendelhető:

Eke Pince, Fazekas pincészet, Mayer Pince, Domaine Edegger Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Hegedűs Családi Borászat, Canter Borház, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lantos és Monoki Pince, Besenyei Borház, SkizoBor, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Tiffán Ede Pincészet, Pócz Pincészet, Belward Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Hagymási Pincészet Eger, Istvándy Jenő Pincészete, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Fáncsi Hegyi Pince, Almási Szőlőbirtok, Várkapitány Pincészet Somló, Fekete Pincészet Agárd, Hárs Család bioPincészete, Deé Családi Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Várszegi Pincészet, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától