A Cabernet sauvignon szőlő bemutatása
Már a XX. sz. elején megtalálható volt borvidékeinken. Jelenlegi elterjedtsége a 80-as évek közepe felé alakult ki. Azóta (a kifejezetten fehérbor termő területeinket leszámítva) mindenütt megtalálható. Legnagyobb területen Villányban, Egerben és a Soproni Borvidéken fordul elő. Mintegy 2100 ha nagyságú területen termesztik.
Különféle talaj típusokon képes teremni, de a legjobb minőséget a jó vízáteresztő képességű, márgás, agyagos vagy meszes talajokon adja. Magyarországon a szekszárdi lösz ugyanúgy kedvelt termőhelye, mint a villányi mészkő.
Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk. Sajnos, a 80-as évek elején számos borvidéken át nem gondolt telepítések nyomán nem az értékes klónok kerültek telepítésre, ezért a jelenlegi állomány nagyobb részének termése nem alkalmas nagy minőségű borok előállítására. Ezeknek a boroknak gyakran nyers és durva savaik vannak, ami legtöbbször az éretlen alapanyagnak köszönhető. A jellegzetes éretlen „paprika” íz ezekben a borokban gyakori vendég. Azoknál a termelőknél, akik igényesen kialakított ültetvényről szüretelnek érett, és erősen hozamkorlátozott alapanyagot, más a helyzet. A legdúsabb cabernet sauvignon borokkal Villányban találkozhatunk. Stílusban talán ez a táj adja a leginkább a Medochoz hasonlítható karaktert. Nehezek, tanninosak, lassan érők de teltek, íz- gazdagok, hosszú érlelésre szánt igazi nagy borok. Szekszárdon a fajta valamivel karcsúbb, gyümölcsösebb de hosszú érlelésre alkalmas borokat ad. Az egri és soproni borvidéken kissé hűvösebb klímán jó évjáratban, különösen jó fekvésekben jól beérik, de nem ez a legjellemzőbb.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cabernet sauvignonból készített néhány bor:
Corazon Loco Seleccion, Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon, Mayer Villő Cuvée, Mirtill Cuvée, Pajdos, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Garamvári Prémium Esti-Kék, Mayer Cabernet Sauvignon, Bormester, Cabernet Sauvignon Válogatás, Servus Rosé, Cabernet Sauvignon, Georg - BIO, Mokos Cabernet Sauvignon 2017, Cuvée, Lellei Cabernet Sauvignon, Mátrai Cab-Sauvig Rose 1014, Bock Ermitage, Soproni Cabernet Rosé, Hilare - BIO, Soproni Cabernet Sauvignon, Egri Bikavér, Páratlan ajándékcsomag, Szt Kristóf Cabernet Sauvignon, Mátrai Cabernet Sauvignon
Borvidékek, ahol Cabernet sauvignont termesztenek:
Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Szekszárdi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Mátrai borvidék
Pincészetek, ahonnan Cabernet sauvignonból készült bor rendelhető:
Csillagvölgy Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Grócz Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Mayer Pince, Aegidius Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, Vinatus Pince Kft., Bock Pince Kft., Canter Borház, Hagymási Pincészet Eger, Garamvári Szőlőbirtok, Iniesta Pincészet, Katona Borház, Fekete Pincészet Agárd, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pócz Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Kecskés Pince , Liszkay, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , GÁLA PINCÉSZET, Gál Lajos Pincészete, Maul Pincészet Villány, Hárs Család bioPincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, STERLIK PINCÉSZET, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Kovács Nimród Winery, Jackfall Bormanufaktúra, Berta Pince, Várszegi Pincészet, SkizoBor, Polgár Pincészet és Panzió, Vojtek Pince Villány, Szt. Kristóf Pincészet Borétterem, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Szent Gaál Pincészet, Besenyei Borház, Mokos Családi Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT