A Cabernet sauvignon szőlő bemutatása

Már a XX. sz. elején megtalálható volt borvidékeinken. Jelenlegi elterjedtsége a 80-as évek közepe felé alakult ki. Azóta (a kifejezetten fehérbor termő területeinket leszámítva) mindenütt megtalálható. Legnagyobb területen Villányban, Egerben és a Soproni Borvidéken fordul elő. Mintegy 2100 ha nagyságú területen termesztik.

Különféle talaj típusokon képes teremni, de a legjobb minőséget a jó vízáteresztő képességű, márgás, agyagos vagy meszes talajokon adja. Magyarországon a szekszárdi lösz ugyanúgy kedvelt termőhelye, mint a villányi mészkő.

Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk. Sajnos, a 80-as évek elején számos borvidéken át nem gondolt telepítések nyomán nem az értékes klónok kerültek telepítésre, ezért a jelenlegi állomány nagyobb részének termése nem alkalmas nagy minőségű borok előállítására. Ezeknek a boroknak gyakran nyers és durva savaik vannak, ami legtöbbször az éretlen alapanyagnak köszönhető. A jellegzetes éretlen „paprika” íz ezekben a borokban gyakori vendég.  Azoknál a termelőknél, akik igényesen kialakított ültetvényről szüretelnek érett, és erősen hozamkorlátozott alapanyagot, más a helyzet. A legdúsabb cabernet sauvignon borokkal Villányban találkozhatunk. Stílusban talán ez a táj adja a leginkább a Medochoz hasonlítható karaktert. Nehezek, tanninosak, lassan érők de teltek, íz- gazdagok, hosszú érlelésre szánt igazi nagy borok. Szekszárdon a fajta valamivel karcsúbb, gyümölcsösebb de hosszú érlelésre alkalmas borokat ad. Az egri és soproni borvidéken kissé hűvösebb klímán jó évjáratban, különösen jó fekvésekben jól beérik, de nem ez a legjellemzőbb.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Cabernet sauvignonból készített néhány bor:

Csak egy kis apróság, Cuvée, Hilare - BIO, GB Egri Bikavér, Zászlós Cuvée, Mátrai Kékfrankos Rose,  Vörösbor dzsem, Hilare - BIO, Egri Bikavér, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Finca el Carril Hechicero, Immortal, Cabernet Sauvignon, Jackfall Cseresznyés, Jackfall Grand, Cabernet sauvignon, Garamvári Prémium Esti-Kék, Bormester, Szt Kristóf Cabernet Sauvignon, NJK, Aureus Cuvée, Georg - BIO, Mithrás Cuvee 2009, Mátrai Cab-Sauvig Rose 1014

 

Borvidékek, ahol Cabernet sauvignont termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Szekszárdi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Soproni borvidék, Pécsi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Mátrai borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Cabernet sauvignonból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gróf Buttler Borászat, Mayer Pince, Tiffán Ede Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Fáncsi Hegyi Pince, Vinatus Pince Kft., Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Salánki Borpince, Domaine Edegger Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Pócz Pincészet, Katona Borház, Besenyei Borház, Iniesta Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Szt. Kristóf Pincészet Borétterem, SkizoBor, Hagymási Pincészet Eger, Anna Borház, Liszkay, Polgár Pincészet és Panzió, Pók Tamás Pincéje, Maczkó Róbert Pincészete, Fekete Pincészet Agárd, Bock Pince Kft., Berta Pince, Canter Borház, Eke Pince, Hárs Család bioPincészete, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Aegidius Bormanufaktúra, Garamvári Szőlőbirtok, Mokos Családi Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Maul Pincészet Villány, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Szent Gaál Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Várszegi Pincészet, Kovács Nimród Winery, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Kecskés Pince , Sümegi és Fiai Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától