A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Mester Hatos borcsomag, Jackfall Rózsabimbó, AI8 Seleccion, Syrah, Finca el Carril Roble, Finca el Carril Hechicero MAGNUM, 2019 Villányi Syrah-Merlot , Ünnepi díszcsomag , Egri Syrah Superior Nagy-Eged, Corazon Loco Tinto, Corazon Loco Premium MAGNUM, Vörös válogatás díszdobozban, Finca el Carril Hechicero, Syrah, Monopole Syrah, Mitis, Föld és Lélek, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Lellei RoséGold, Corazon Loco Tinto, Corazon Loco Premium, Prémium Garamvári Syrah, Bock Ermitage, Corazon Loco Nature Tinto BIO, AI8 Tinto

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Iniesta Pincészet, Vinatus Pince Kft., Kovács Nimród Winery, Jackfall Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, borterasz.hu, Csillagvölgy Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Gróf Buttler Borászat, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától