A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

 AI8 Tinto, Bock Ermitage, Lellei RoséGold, Egri Syrah Superior Nagy-Eged, Finca el Carril Hechicero, Monopole Syrah, Jackfall Syrah, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Gyöngyöző Rosé 2022, Syrah, Finca el Carril Roble, Rosé cuvée 2023, Balatonboglári Feketerigó 2021, Bor és olíva prémium díszcsomag, Saliva Cuvée 2015, Mitis, Föld és Lélek, Villányi Rosé Cuvée, Corazon Loco Nature Tinto BIO, AI8 Tinto, 2022 Villányi Syrah-Merlot , Syrah, Corazon Loco Tinto, Vörös és fehér díszcsomag , Prémium Garamvári Syrah

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Balatonboglári borvidék, Egri borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Gróf Buttler Borászat, Iniesta Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Vinatus Pince Kft., Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Kovács Nimród Winery, Geszler Családi Pincészet - Mór, Hagymási Pincészet Eger, Polgár Pincészet és Panzió, Jackfall Bormanufaktúra, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától