A Pécsi borvidék bemutatása
A Pécsi borvidék pincészetei:
Hárs Család bioPincészete, Belward Pincészet
Mecsekalji bor – a szép ismeretlen
A filoxéravész előtt kadarka bora volt a leggyakoribb (noha messze nem a leghíresebb), de a XX. századra már hagyományosan fehérbor termelő vidékké vált. Sajátos, az ország más részein alig megtalálható szőlőfajtája a cirfandli.
A Mecsekalja leggyakoribb szőlőfajtája ma az olaszrizling, utána a chardonnay, a királyleányka és a rizlingszilváni. Jelentősebb mennyiségű még a zöld veltelini. A korábban oly híres furmintnak szinte nyomát sem találjuk, a cirfandlival beültetett, bejegyzett terület 2002-ben mindössze 9,5 ha volt!
A meleg éghajlatnak és a kevés csapadéknak köszönhetően a vidék borai általában testesek, gyakran magas cukor- és alkoholtartalmúak. A félszáraz-félédes borokat kedvelők számára ez az egyik legfontosabb magyarországi termőterület, - egyelőre inkább csak hordós kiszerelésben -. A viszonylag magas cukortartalmat lágy savak egész palettája kíséri, így biztosítva a bor belső egyensúlyát. Gyakori a gazdag fűszeresség. A gyakori savhiány miatt viszont a Mecsekalja borai nehezen eltarthatók, hamar vénülnek.
Ma már alig beszerezhető híres bora volt a Pécsi Cirfandli. A fajta feltehetőleg Ausztriából származik. Jellegzetesen mezei virág illatú, sokrétegű, fűszeres zamatú ital. 1-2 gr/l cukor gömbölyíti általában a karakteres savak hatását.
Az 1960-as évekig kedvelt volt a borfogyasztók egy bizonyos körében a pécsi olaszrizling, amely mindössze 4,5-5% savat tartalmazott, de alkoholtartalma 13,5-14% volt.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
A Pécsi borvidék néhány bora:
Juhfark, Sauvignon Blanc 2017, Castellum, Eufória cuvée 2015, Blanca 2017, Irsai Olivér 2017, Tilia Cuvée, Lini 2017, Cabernet Sauvignon , Borsmenta, Rajnai Rizling 2016, Cabernet Franc , Chardonnay 2017, Chardonnay, Olaszrizling 2017, Chardonnay 2017, Rose Cuvée, Cirfandli, Zöldveltelini 2017, Rosé 2017, Merlot, Cirfandli, Zöldveltelini 2017, Irsai Olivér 2017, Hárslevelű Superior 2014
A Pécsi borvidékhez tartozó települések:
Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár, Boda, Cserkút, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kiskassa, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely, Kisjakabfalva, Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Versend.
A Pécsi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:
Kékfrankos, Kékoportó, Hárslevelű, Zöld veltelini, Chardonnay, Irsai Olivér, Juhfark, Rajnai rizling, Cirfandli, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon, Merlot, Olaszrizling, Cabernet franc