A Pinot noir szőlő bemutatása
Villányi kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt fajta volt. Nagyobb elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede. Nagyobb területen – közel 100 ha – csak a balatonboglári dombokon találkoztunk vele. Összes termőterülete kb 680 ha. Az utóbbi években újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei.
Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson pl. lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék (pl. Egerben) szintén kiváló termőhelye.
Mint a talán legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta, csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett pinot noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot-k szülessenek. Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. A legszebb pinot-kat tehát erről a borvidékről reméljük. Stílusában ugyan kissé mást képvisel Villány, de a fajtának itt mindig is voltak hagyományai. Ha elegendő savat tud termelője megtartani, semmi nem korlátozhatja itteni termesztését.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Pinot noirból készített néhány bor:
Liszkay Pinot noir Etta 2017, Garamvári Evolution Rosé Brut, Imrehegyi Pinot Noir kései 2017, Hilare - BIO, Villányi Rosé Cuvée, Ms Rozé, Etyeki Pinot Noir, Bíbor, Lellei Pinot Noir, Péter Bora, GB Rosé, Csavargó Róz, Pinot Noir Rosé, Hilare , Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé, Egri Bikavér superior, Mirtill Cuvée, Immortal, Garamvári Brut Nature, Garamvári Prestige Brut, Pinot noir Rose, Pinot Noir BIO, Pinot noir , Egri Bikavér, PINOT rosé gyöngyöző
Egyre jelentősebb szerepet kap az utóbbi években néhány francia eredetű világfajta is. A pinot fajtacsaládhoz tartozó Pinot Noir, amely burgundiai környezetre szelektált fajta, nálunk csak kevés helyen tudja nagyságát, igazi értékeit megmutatni, ott viszont az igényes fogyasztó felkapja rá a fejét. Azért az igényes, mert a pinot noir nem a cabernet-k , merlot-k könnyen fölismerhető báját viseli magán, hanem lényegesen összetettebb ízjegyeket képes magában hordozni, amelyet nemcsak elkészíteni nehéz igazán jól, de értelmezni se könnyű. Borvidékeink ökológiai szabályainak ismételt megtanulása és kihasználása révén, valamint e fajtával való bánásmód elsajátítása után nemcsak borászaink, de a fogyasztók körében is a jövő egyik nagy vörösbora lehet.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol termesztik:
Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék, Kunsági borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Neszmélyi borvidék, Nagy-Somlói borvidék
Pincészetek, ahonnan Pinot noireból készült bor rendelhető:
Hagymási Pincészet Eger, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Anonym Pince, Csillagvölgy Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gróf Buttler Borászat, Gál Lajos Pincészete, Kovács Nimród Winery, Liszkay, Kattra Pincészet Kft., Borbora Borház, Tiffán Ede Pincészet, Bakonyi Péter pincéje, Katona Borház, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Maul Pincészet Villány, Pók Tamás Pincéje, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Bock Pince Kft., Béla Borászat-Imrehegy, Pozsonyi Pince, Tátrai Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Rókusfalvy Pince, Fazekas pincészet