A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Cserszegi fűszeres, Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Mr Fressh, FRICCANTE, Papp Ámor, Cserszegi Fűszeres , Soproni Cserszegi Fűszeres, Hilltop Cserszegi Fűszeres, 2023 Cserszegi fűszeres
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Soproni borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék, Neszmélyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Bükki borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Berta Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Sándor Zsolt Pincészete, Tátrai Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Csillagvölgy Pincészet