A Hárslevelű szőlő bemutatása
Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és 90 ha az Egri borvidéken található.
Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.
Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Hárslevelűből készített néhány bor:
Hárslevelű Válogatás, Tokaji Szamorodni száraz, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Hárslevelű Superior 2014, BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Tokaji Száraz Szamorodni, Tokaji Cuvée, Imperator Tokaji Aszú, 4 20 Tokaji Cuvée 2021, Somlói Hárslevelű, Tokaji Cuvée, Somlói Hárslevelű, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tokaji Dominium Hárslevelű, Siklósi Hárslevelű, Pók Tamás borválogatás, Eufória cuvée 2015, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Angyal Borválogatás, Tokaji PETRA Cuvée, ESOX II Habzóbor 2021, Tokaji Aszú 6 Puttonyos
A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:
Tokaji borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Neszmélyi borvidék, Pécsi borvidék
Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:
Pajzos - Megyer Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Polgár Pincészet és Panzió, Besenyei Borház, Pannon Tokaj Pincészet, Kun Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gajdócsi Borászat, Belward Pincészet, Árpád-hegy Pince, Budaházy-Fekete Kúria, Angyal Borászat, Kolonics Pincészet, Fekete Pince Somló, Hagymási Pincészet Eger, Pók Tamás Pincéje, Fazekas pincészet, Galambos Pincészet, Zsirai Pincészet, Lukácsy Pince