A Leányka szőlő bemutatása
Valószínűleg erdélyi származású. Termőterülete mindössze 980 ha körül van. Ennek zöme az Egri, Bükkaljai és Mátraaljai Borvidékeken található. Kisebb mennyiségben a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi területeken is előfordul. Termesztése kissé visszaszorulóban van, nem tartozik a divatos fajták közé.
Meszes talajokon magasabb savtartalommal érik. Így Eger táján azok a fekvések kedvezők számára, ahol ezt megkapja. Csak vulkánon kissé lágyabb bort ad, a homokon termett leányka nagy minőségre nem képes, inkább házasításra alkalmas.
Nem tartozik a divatos fajták közé: a legendás egri leánykák kora egy időre lehanyatlott. Jó évjáratban magas alkoholtartalommal, időnként jelentős maradék cukorral iskolázható. Illata florális jellegű: benne akác és mezei virágcsokor, időnként mézdinnye jelenik meg. Savai nem markánsak, ezért a szüret időpontjára fokozottan érdemes figyelni. Megfelelő hozamkorlátozás mellett bora értékes és hosszan tartó. Házasításokban is megállja a helyét. Számos termelőnk nagy jövőt lát benne, a chardonnay-hoz hasonlóan alkalmas lenne új kishordós érlelésre. Új telepítésekkel és a fajtának megfelelő stílus kialakításával önálló karakterű bor válhat belőle.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Leánykából készített néhány bor:
Síkhegy Leányka, Édes Lányom, Pók Tamás borválogatás, Pók Tamás borválogatás, Egri Csillag, Egri Csillag, Pók Tamás borválogatás
Az Erdélyből származó Leányka elterjedését szintén a 19. század közepére tehetjük Elsősorban a vulkanikus talajokat kedveli, mivel diszkrét illatához és lágy savaihoz jó lehetőségeket nyújt a termőtáj. Így leginkább az Egri és a Mátraaljai borvidéken találkozhatunk vele, ahol bora gyakran nektárillatúvá, kellemes zamatúvá válik. Ideális „beszélgetőbor”. Jobb évjáratokban magasabb cukorfokot is elér, amely nemcsak félédessé, de hosszabban érlelhetővé is teszi.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Leánykát termesztenek:
Pincészetek, ahonnan Leánykából készült bor rendelhető:
Pók Tamás Pincéje, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház