A Turán szőlő
Magyar fajta, mely többszörös keresztezés eredményeként jött létre. Évjárattól függetlenül nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finoman bársonyos. Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét.
Szeptember elején érik, gyenge, közepes növekedésű, közepesen termő fajta. Talaj és fekvés iránt igényes, viszonylag szárazságtűrő. Fagy tűrése kielégítő rothadásra nem hajlamos, kevés zöldmunkát igényel. Bora finom, fűszeres, harmonikus. Erősen festő, házasításra kiválóan alkalmas.
Fürtje vállas, tömött, közép-nagy. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, hamvas kék. Húsa puha, leveses, vastag héjú, kellemes ízű.
Turánból készített néhány bor:
Borvidékek, ahol Turánt termesztenek:
Pincészetek, ahonnan Turánból készült bor rendelhető: