A meggy, meggybor bemutatása
Azt, hogy a magyar bor híres már mindenki tudja, de hogy a gyümölcsboraink is azok, ezt talán már kevesebben. Ismerjük meg a gyümölcsborok fogalmát és változatait.
Gyümölcsbornak nevezzük a különböző gyümölcsök, virágok, termések levének erjesztéssel készült mérsékelt fokú alkoholos italokat. A bor elnevezés kizárólag a szőlőből készült italra vonatozik, bár ez csak Magyarországon van így, külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből, vagy virágból és termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják.
A gyümölcsbor fogyasztása kis mértékben ugyanolyan jótékony és gyógyító hatással bír, mint a bor. A gyümölcsbor készítése igen nagy szakértelmet kíván, és sok odafigyelést.
A meggybor készítésére minden fajta meggy alkalmas, de leginkább azok a fajták, melyek sötétre színeződnek, ilyenek elsősorban a cigánymeggyek. Nagyon fontos, hogy minőségi bor, csak teljesen beérett, hibátlan, szennyező anyagoktól megtisztított gyümölcsből nyerhető.
A meggy kitűnő ízű és színű vörösborát borlikőr készítésére, vadételek, marha-, bárány-, birkahúsok készítésekor is felhasználhatjuk. Ilyenkor az ételt kísérő bor is meggybor legyen. Két évnél tovább tartani nem érdemes, mert ízéből és erejéből is veszít.
Forrás:
Wikibooks
NőiNetCafe
Meggyből készített néhány bor:
Mokos Meggybor, Mokos Barrique Meggybor, Cigánymeggy Pálinka
Borvidékek, ahol termesztik:
Pincészetek, ahonnan Meggyből készült bor rendelhető:
Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Mokos Családi Pincészet