A Mátrai muskotály szőlő
A Mátrai muskotály egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta, Kozma Pál és Sz. Nagy László állították elő az Izsáki és az Ottonel muskotály keresztezésével.
Nem elterjedt fajta, eddig keveset telepítettek belőle. A Mátrai-, az Egri-, és az Etyek-Budai borvidéken jellemző. Levele nagy, kerek, alig tagolt, nyílt vállöblű. Lombja sűrű, ezért fokozott zöldmunkát igényel.
Bőtermő. Fürtje nagy, vállas, tömött. Október első felében érik, nem túl magas (16-17) mustfokkal. Fagyérzékeny. Bora kemény, vékony, muskotályos jellegű. Íze miatt "inkább női bor". A 2004-es bortörvény szerint a belőle készült bor muskotályként forgalmazható. Törkölypálinka készítésére is használják.
Forrás:
Wikipedia
Mátrai muskotályból készített néhány bor:
Borvidékek, ahol Mátrai muskotályt termesztenek:
Pincészetek, ahonnan Mátrai muskotályból készült bor rendelhető:
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok