A Mátrai muskotály szőlő

A Mátrai muskotály egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta, Kozma Pál és Sz. Nagy László állították elő az Izsáki és az Ottonel muskotály keresztezésével.

Nem elterjedt fajta, eddig keveset telepítettek belőle. A Mátrai-, az Egri-, és az Etyek-Budai borvidéken jellemző. Levele nagy, kerek, alig tagolt, nyílt vállöblű. Lombja sűrű, ezért fokozott zöldmunkát igényel.

Bőtermő. Fürtje nagy, vállas, tömött. Október első felében érik, nem túl magas (16-17) mustfokkal. Fagyérzékeny. Bora kemény, vékony, muskotályos jellegű. Íze miatt "inkább női bor". A 2004-es bortörvény szerint a belőle készült bor muskotályként forgalmazható. Törkölypálinka készítésére is használják.

Forrás:
Wikipedia

 

Mátrai muskotályból készített néhány bor:

 

Borvidékek, ahol Mátrai muskotályt termesztenek:

 

Pincészetek, ahonnan Mátrai muskotályból készült bor rendelhető:

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától