A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása
Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta. Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.
A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.
Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Sauvignon blancból készített néhány bor:
Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc , Imrehegyi Sauvignon Blanc, Lellei Sauvignon Blanc, Solar, Vörös és fehér díszcsomag , SKIZO Sauvignon , Magnus Sauvignon Blanc, A Ház Bora, Hilltop Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Sauvignon Blanc , SKIZO Kedv-Szett, Soproni Sauvignon Blanc, Frazír, Triola, Sauvignon Blanc, Eyteki Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 2017, Corazon Loco Blanco , MyMátra, Sauvignon Blanc 1014, Quintessence, Móri Sauvignon blanc, Quintessence, Kamocsay Ihlet Cuvée
A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Balatonboglári borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék, Neszmélyi borvidék, Soproni borvidék, Mátrai borvidék
Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:
Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Béla Borászat-Imrehegy, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Katona Borház, SkizoBor, Vinatus Pince Kft., Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Iniesta Pincészet, Tátrai Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Anonym Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Rókusfalvy Pince, Canter Borház, Garamvári Szőlőbirtok, Belward Pincészet, Maul Pincészet Villány, Domaine Edegger Pincészet, Maurus Borászat, Pócz Pincészet, Lukácsy Pince