A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Édeskettes, Hárslevelű Válogatás, Pajzos Tokaji Hárslevelű Selection, Somlói Hárslevelű, Pók Tamás borválogatás, Egri Csillag Superior, 4 20 Tokaji Cuvée 2021, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Katika Cuvée, Tokaji Dominium Hárslevelű, Imperator Tokaji Aszú, Tokaji Hárslevelű Édes , Hashtag Neszmély, Angyal Tokaji Cuvée, Christmann Hárs  Hárslevelű 2022, Pajzos Tokaji Hárslevelű Késői, Eufória cuvée 2015, BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Tokaji Hárslevelű Száraz , Tokaji furmint , Aranyhárs, Pók Tamás borválogatás, Fehér Karácsonyi csomag

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Egri borvidék, Tokaji borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Neszmélyi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Belward Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Fedor Pincészet , Pajzos Pincészet, Fazekas pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Galambos Pincészet, Gajdócsi Borászat, Zsirai Pincészet, Besenyei Borház, Budaházy-Fekete Kúria, Fekete Pince Somló, Pók Tamás Pincéje, Angyal Borászat, Kun Pincészet, Árpád-hegy Pince, Hagymási Pincészet Eger, Lukácsy Pince, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Polgár Pincészet és Panzió, Kolonics Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától