Bemutatkozás

Pár szóban magunkról.....

Kezdem azzal, hogy honnan vettük a bátorságot ahhoz, hogy létrehozzunk egy borászatot. Az alapító tagok között ketten vagyunk a Kedvesemmel, Vandával, akinek gyakorlati tapasztalata van a borászattal kapcsolatban, ugyanis a Balla Pincészet tulajdonosának felesége volt, ami 1995-2006- ig vagyis 2006. 04. 04-én bekövetkezett haláláig működött.

Az én előképzettségem alapvetően a borok teszteléséhez, a bor étel harmóniájához kötődött, ami vendéglátós végzettségemből és múltamból fakad. Az első szorosan a borhoz kapcsolódó munkám a Tinto Fino boráruház magyarországi és külföldi borainak kiválasztásához kötődött 2004-ben. Komoly tesztelési munka volt, ugyanis mintegy 3000 különféle magyar borból kellett kiválasztani azt a 350-et, ami az áruházban szerepelt.

 

Filozófiánk                                                                                               
Bizonyára meglepő lesz, amit mondani fogok, jó érzés úgy dolgozni, hogy tudja az ember merre tart. Az érdekesség most jön, tudom, hogy az életünk végére kialakuló valódi Chateau épület és a körülötte elterülő kb. 3-4 hektáros szőlőbirtok csak a kezdete lesz annak, hogy valamelyik Gyerekünk folytathassa a borászat alapjainak lerakását, ugyanis egy valódi birtok kialakítása 150-200 évet vesz igénybe.
Jó érzés, hogy nem tesz ez a tény türelmetlenné!
A fenn felsorolt gondolatok, amik miatt nem a gyors építkezés magában hordozta veszélyeket, választottuk, hanem a lépésről lépésre történő építkezést. Nem vállaljuk a súlyos hitelek, okozta stresszt, terheket és a kizárólag a munkának való élést. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk 6-7 napot csupán annyit, hogy néha megengedjük magunknak, és ki-kiszakítunk néhány napot magunknak, és nem felejtjük el a célt.
Az igazat megvallva ezt az egyensúlyt megtartani a legnagyobb kihívás, mivel hajlamos az ember megfeledkezni a lényegről. Nem véletlen, hogy kötelezőnek tartjuk a munkatársaknál is, hogy menjenek el, a feleségükkel, kedvesükkel egy-egy hétre, ugyanis minek a szép ház, kert, stb... ha nincs kivel megosztani. Ezek a gondolatok elengedhetetlenek egy optimális cég felépítéséhez, működtetéséhez.

 

Vendéglátás                                                                                             
Véleményem szerint, elengedhetetlenül fontos a stabil értékesítés egy jól működő borászat felépítéséhez. Ezen az elven kezdtük meg a Chateau Wanda felépítését. Lehet, hogy furcsán hat, de mi fontosabbnak tartjuk a stabil értékesítési lábak kialakítását, mint azt, hogy rögtön tulajdont szerezzünk 1, 2, 3, 4 vagy 10 hektár szőlőterület felett. Mondhatnák ekkor, hogy de hát a borkészítéséhez azért szőlő csak kell. Természetesen, de megfigyelésem és tapasztalataim szerint számtalan kistermelő létezik, akik kiváló minőségű szőlőt termeszt, csak megfelelő irányítás kell hozzá, hogy abból kiemelkedő minőségű bor is készülhessen. Mi tehát a stabil üzleti kapcsolatban hiszünk.
Nem állítom, hogy nincsenek vitáink a termesztéssel kapcsolatosan, elsősorban a terhelések beállításával nem értünk mindig egyet, de ezek úgy gondolom mindkét fél javát, szolgálják és az eredmény megkóstolható. Tehát folytatom az értékesítéshez kapcsolódó elméletemet, illetve annak felépítését.
 
Az első értékesítési lábunk az Eger Szépasszonyvölgyben található 18-as számú pince /Wanda Borház/ ahol nagy hangsúlyt fektetünk a helyhez kapcsolható legmagasabb színvonalú vendéglátás kialakítására. Mivel úgy érzem értek a szakmámhoz, felállítottam azokat az alapelveket, amik elengedhetetlenek egy jól működő vendéglátó egység létrehozásához. Ezek nem ördöngös dolgok , mint például: Köszönés, tisztaság , mosoly , kedvesség stb... ilyenekből van 32 pont , csupán annyi a lényege , hogy meg is kell csinálni, illetve be kell tartatni. Valószínűleg észreveszik a vendégek, hogy valamiért Nálunk jól érzik magukat. Nyilván nem elhanyagolható, hogy a bor sem akármilyen minőségű. Lényeges szempont ugyanis, hogy ár - minőség arányban jó termékkel szolgáljuk ki a Vendégeket.
 A második a viszonteladóink, akiket magunk szolgálunk ki, ide éttermek, borkimérések, kocsmák tartoznak, a harmadik a feldolgozónknál kialakított borkimérés, a negyedik a CBA mini vinotékái és végül de nem utolsó sorban, az ötödik értékesítési pont a .Romániai export.

Bizonyára feltűnt, hogy nincs nagykereskedőnk, helyes észrevétel. Egyelőre magam kívánom ellátni a vevőinket, ugyanis mindketten jobb árréssel tudunk dolgozni, valamint fontosnak tartom a személyes kontaktust.

 

Termék struktúra                                                                                    

Néhány szót a termék struktúráról. Természetesen az ár minőség fényében különböző színvonalú termékekkel látjuk el a vevőket. A legszélesebb szegmens a kimért kategória, azok a borok, amiket ide sorolunk számtalan helyen, megállnák a helyüket akár, felsőbb kategóriában is, viszont a stabil kiegyensúlyozott tervezhető fejlődés érdekében gyakran le kell mondani az ilyen csábító lehetőségekről, ugyanis a bizalmat eljátszani sokkal könnyebb, mint visszaszerezni. Itt kell elmondanom, hogy a kimért kategóriánk tőketerhelése sem magasabb 4 kg-nál. Összehasonlításul a régebbi időkben gyakran 25-30 kg is volt. A kimért kategória felett található, a színéből készített, palackozott borok. Itt az egyszerűbb borokból készül körülbelül 25 000 palack jelenleg, a középső kategóriába soroljuk a visszafogottabb terheléssel és válogatott szőlőből készült borokat, nagyjából 10 000, míg a felső kategóriába pedig az 1-1,5 kg terheléssel termesztett alapanyagokból előállított kizárólag színléből készülő dűlő szelektált , általában 4 hl-es hordóban almasav bontott , és érlelt borok tartoznak. A felső kategóriában gyakori a kézi szőlőválogatás és a ládás szüret. Nagy örömömre szolgál, hogy úgy tűnik a Neves szakértők is, értékelik a munkánkat, ami lényeges abból a szempontból, hogy jó irányba tartunk.

 

 

Mi kell még?                                                                                            
Célunk tehát egy olyan „Ékszerdoboz” /Chateau épület/ létrehozása, aminek az éves termelése nem haladja meg a 60 000 palackot, illetve az 1500 hl-t.
Ez az a mennyiség, amiből szépen lehet válogatni, tervezni, élni, és nem utolsó sorban, kézben tartható, a Mi elképzeléseink szerint. 10 év múlva elkezdjük felépíteni a Chateau-t a 4 hektár körüli birtokunkon, ami terveink szerint a Síkhegyen lesz, és ez lesz az a hely is, ahol a felső kategóriás boraink is el fognak készülni.

A kérdésre, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy mindezt megvalósítsuk a válaszom az, hogy idő, következetes munka és kitartás, illetve nem is hiányzik, hanem kell hozzá!
 
Mindez azonban úgy érzem, megvan, tehát úgy tűnik semmi, sem állíthat meg a Céljaink elérésében. Remélem érthető és érdekes áttekintést nyújtottam Borászatunkról. Amennyiben maradt olyan kérdés, amit szeretne, hogy részletezzek, szívesen állok rendelkezésére!
 
 

Minden Jót!               

Cseh Vanda,   Kerenszky Attila

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától