A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Csavargó Róz, Mayer Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Mayer Rozé Cuvée, Zweigelt Rosé, Soproni Zweigelt, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Bíbor, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Mayer Villő Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Schiller

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Soproni borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Bükki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Bakonyi Péter pincéje, STERLIK PINCÉSZET, Mayer Pince, Sándor Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Borbora Borház, Berta Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától