Bemutatkozás

 

A család több generáció óta foglalkozik szõlõtermesztéssel és borászattal. 1979-ben költöztünk a dél-balatoni Balatonföldvárra, vásároltunk egy pincét, a hozzá tartozó szőlővel.
Ekkor még csak hobbiként foglalkoztunk a szőlészkedéssel, borászkodással, csupán 400 négyszögöl szőlőt ápoltunk és erjesztettünk borrá.

1996-ban bõvítettük pincénket, majd egy korszerű feldolgozót hoztunk létre Kőröshegyen. 1996-tól a legjobb fekvésekben területeket vásároltunk Szólád és Kőröshegy történelmi szõlõtermõhelyein. A szóládi területek talaja humuszban gazdag agyagtalaj, dél-nyugati kitettségű, a kőröshegyi ültetvény szintén mély termőrétegű, meszes, ásványos. 1998-ban Szóládon a Hosszúnyilas-dűlőben 4 hektár Cabernet sauvignon és Pinot noir fajtákat, majd 2000-ben Kőröshegyen a Magyaródi-tetőn közel 10 hektár Chardonnay, Rajnai rizling és Pinot blanc szõlõfajtákat telepítettünk. Ezután 2003-ban Kékfrankos, Pinot noir és Sauvignon blanc fajtákkal hoztunk létre egy 3 hektáros ültetvényt, szintén a Magyaródi-tetőn. A vörös fajtákat dél-dél-nyugati kitettségre, fehéreket a terület hűvösebb részére ültettük. Az alkalmazott művelésmód ernyő és középmagas kordon művelés. A terhelés 1,8 - 2,5kg / tőke, fajtától függően. Eddig nagyrészt világfajtákat telepítettünk, de természetesen nem feledkezünk meg a rég elfeledett magyar fajtákról, a hungarikumokról sem, ezért keressük, vizsgáljuk, hogy mely vesszők éreznék jól magukat Kőröshegyen.  Borászatunkban a hagyományt és a XXI. század technikáit ötvözzük. A feldolgozás során törekszünk, hogy minél több értéket át tudjunk menteni a megtermelt szőlőből a borokba. Erjesztünk hagyományosan fahordókban és fakádakban, de hűtött körülmények között, zártan, saválló acéltartályokban is. Boraink jellege, zamata tükrözi a termõhely sajátosságait: a szinte minden évben tüzes Köröshegyi Rajnai rizling a mezei virágok illataival, ásványos zamattal, Köröshegyi Pinot blanc sárgadinnyés, barackos zamattal, Szóládi Cabernet sauvignon a maga feketeribizlis, meggyes, néhány évjáratban zöldpaprikás, fűszeres illatával, a Pinot noir a cseresznyés jellegével, a Kőröshegyi Kékfrankos a mély színével, aszalt szilvára emlékeztető illatával, karakteres csersav tartalmával és ne feledkezzünk meg a Cabernet sauvignon rozéról sem, a maga üdítő gyümölcs-tengerével.

Céljaink között szerepel boraink minőségének és a vendéglátás színvonalának további növelése és természetesen a birtoképítés.

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától