Bemutatkozás

A Pántlika Pincészet Dörgicsén a falu közepében található.
A működtető Dörgicse Bor Kft.-t 1993-ban alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A gazdaság jelenleg 40 ha saját szőlőültetvényt művel Dörgicse és Balatonakali környékén. Az induláskor 15 ha területtel rendelkeztek és folyamatos területfelvásárlásokkal jutottak el a mai nagyságig. Mostanra elérték azt, hogy csak saját termésüket dolgozzák fel. Éves termelésük kb. 1000-1200 hl, melyet különböző kiszerelésű palackokban értékesítenek. A terület és termelésnövekedés megkövetelte az üzem növekedését is. 2011 tavaszán készült el az 1930-as években gazdasági épületnek emelt épület mellett az új látványpince és feldolgozóüzem, amely még a korábbinál is modernebb borászati technológiával próbál a piac kihívásainak megfelelő nedűket készíteni, valamint teret biztosít a hagyományos hordós érlelésnek is.
Jelenleg a pincészet 9 fajtával dolgozikk: Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Juhfark, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon. A készített borok 70-75%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 25% évtől függő arányban a rosé és a vörösbor. A jó ár-érték arányú mindennapi borok mellett készülnek prémium termékek is, szelekciók és késői szüretelésű tételek. Pár éve óta saját törkölypálinkát is főzetnek és tavaly óta a palettát szélesíti egy habzóbor is. A pincészetben könnyű, friss, gyümölcsös borokat készítenek, főleg reduktív technológiát használnak. Az új pincében azonban már elhelyezésre kerültek a kis tölgyfahordók és a nagyobb ászokhordók is.
A pincészet üzem részében folyik a szőlőfeldolgozás, borkészítés, palackozás, csomagolás, és a raktározás. Saját termékeik kezelése, palackozása mellett bérmunkát is végeznek más termelőknek.
A pincészet célja kezdetektől fogva a jó illetve kiemelt minőségű borok készítése és a kulturált borfogyasztás igényeinek kielégítése. Ezért a termelés mellett vendégfogadó tevékenység is zajlik. A pincészet az összértékesítésnek ugyan kis százalékát végzi helyben, de a 60 fős vendégtér és a kerti borozó mégis nagy szerepet játszanak, hiszen itt van lehetőség a vendégekkel való kapcsolattartásra, borbemutatók tartására.
A pincészet rendszeresen szerepel szakmai kiállításokon, borkóstolókon, szervezett bírálatokon, valamint többnapos fesztiválokon is. Emellett folyamatosan részt vesznek különböző szakmai versenyeken is. A legfontosabbnak tartott eredményeik: 1994-ben Vinagora Diplomát kapott az 1993-as Sauvignon Blanc. 2005-ben az előző évi Chardonnay és Sauvignon Blanc a Pannon Bormustra csúcsborai lettek, sőt a Sauvignon Blanc-t ez évben még a fogyasztók is kitűntették, hisz a legrangosabb magyar borfesztiválon, a Budapesti Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztiválon megkapta a Fesztivál bora címet is. 2006-ban a 2005-ös Olaszrizling diadalmaskodott a Hungarikum borversenyen, ahol nagyarannyal díjazták. Ebben az évben a Chardonnay az ausztriai AWC Vienna nemzetközi borversenyen lett ezüstérmes, míg a Rosé a Miklós –napi Országos Roséversenyen aranyérmet és különdíjat, a Vinagorán pedig ezüstöt nyert. 2007-ben az Olaszrizling Dűlőválogatása lett a Takarékszövetkezetek Országos Borversenyén aranyérmes és különdíjas. 2009-ben a Chardonnay lett a Pannon Bormustrán ismét csúcsbor illetve a szlovákiai Concours International de Vins versenyen aranyérmes. 2010-ben a Szürkebarát diadalmaskodott Ausztriában és szerzett egy nemzetközi ezüstöt az AWC Viennán, valamint a Chardonnay tarolt ismét a Pannon Bormustrán és így bekerült a Népszabadság Top 100-ba is. A 2010-es évjárat savakban gazdag, de némelyik tétel ezt nagyon szereti. Így lett kiemelkedő a Kékfrankos Rozé vagy az Olaszrizling, ami Szlovákiában MUN-DUS aranyérmet is kapott. A legújabb termék, a habzóbor is kiváló minőség, az Országos Borversenyen aranyérmes helyezést ért el.

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától