Bemutatkozás
Magyarországon Dél-Baranyában a legtöbb a napsütéses órák száma, itt a legmagasabb az átlaghőmérséklet, ez a mediterrán jellegű éghajlat nagyon kedvez a késői szüretelésű szőlőfajtáknak is. A Szársomlyó hatalmas mészkőtömbje még télen is védelmet biztosít a szőlőnek. A tengeri üledékes talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. Tárgyi emlékek bizonyítják, hogy itt már a rómaiak is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Mivel az éghajlat és a talajösszetétel különösen előnyös a vörösbortermelésnek, ezért méltán vívott ki a villányi vörösbor nemzetközi elismerést.
![]() |
A család három generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, az első szőlőtőkéket a 60-as években ültette id. Ősi Mihály. Ezt a hagyományt folytatta fia, Ősi Mihály is.
A fiatalabb generáció - ifj. Ősi Olivér Mihály és Ősi Gábor - újabb ültetvényekkel bővítette a birtokot, ami jelenleg 3 hektár. A telepítések nagyobb hányada kékszőlő. A hagyományos és nemzetközi fajták egyaránt megtalálhatóak, úgy mint, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir vagy a Portugieser, a Kékfrankos és a Zweigelt. A kisebb részt képező fehérszőlő ültetvények fajtái: Muscat Ottonell, Tramini és Olaszrizling. A gondos szőlőművelést tradicionális kézi szüretelés követi. A borfeldolgozás a családi hagyományok szerint, apáról-fiúra szálló tudáson alapszik.
A borok klasszikus fahordós érlelés után kerülnek palackba, ezután következik a palackos érlelés.
A szorgos munka gyümölcsét megkóstolhatják Villányban, a pincesoron található Ősi Pince Borházban.