Bemutatkozás

"Eger, természetesen"

 

Az egri Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapította a Bukolyi család. 2009-ben új tulajdonosa lett a borászatnak, de a borászati filozófia megmaradt: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Ma 35 hektáron gazdálkodunk, boraink csak a saját területeinkről szüretelt szőlőből készülnek. Szőlőink Egerben, két dűlőben találhatóak, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen. Elsőként a vulkanikus alap talajú Szarkás-tetőn történtek meg a telepítések a 2000-es évben, majd 2003-ban a Nagy-Egeden. A Nagy-Eged hegy fekvését és talajösszetételét tekintve is különleges, igazi Grand Cru terület. Egészen 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak a telepítések, így ezek Magyarország legmagasabb szőlőültetvényei. A teljes déli kitettség, a 20-30% meredekségű lejtők, a kifejezetten köves, mészkő alapú talaj, valamint az állandó légmozgás mind hozzájárul a speciális mikroklíma kialakulásához. Borainkban is ezt a termőhelyi karaktert szeretnék visszaadni, ezért a szőlőművelés során nem kötünk kompromisszumot. A tőkesűrűség 6.000 és 10.000 tőke/hektár között mozog és a hagyományos bakművelésű szőlő épp úgy megtalálható a birtokon, mint a középmagas kordon. A tőketerhelés radikálisan alacsony, nem ritka a 30 dkg/ tőke terhelés sem. A szürettel megvárjuk a szőlők teljes érettségét, ha a szőlő minősége nem megfelelő, akkor nem szüretelünk. A 2010-es évben a rossz évjárat miatt egyáltalán nem készült bor.

A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen megroppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. Fehérboraink részben reduktív technológiával készülnek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát. A bor készítése során minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is spontán, természetes élesztőkkel megy végbe.

Az elsőrangú fajták és legnemesebb ültetvények kiválasztásával, a természet adta értékeket megőrző hagyományos borkészítéssel garantáljuk, hogy e borok természetességükben, eredendő szépségükben kínálják a terroir, a termőhely egyedi, semmivel össze nem hasonlítható élményét.

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától