Bemutatkozás

“Ez a bor barbár.” - mondta Horváth Tibor, pincészetünk teraszán ülve, a mostanában általunk talán legnagyobbra becsült, még piacon lévő borunkat, egy pohár 2007-es évjáratú Furmintot kortyolgatva. Bár Tibort (Szekszárdi Fekete Pincészet) csak a pincéink közötti névrokonság és a bor szeretete köti a vidékhez, valamit megérzett Somló szelleméből.

Pincészetünk a Kisalföld és a Bakony között magányosan álló Somló hegy déli lejtőjén helyezkedik el. A hegy régi, vulkanikus eredetű képződmény, ahol a természet ereje rendkívüli közelségben tapintható és minden pohár somlói bort gazdag mineralitással, robosztus savszerkezettel és a helyi hagyomány szerint gyógyító erővel tölt meg. Ezek a termőhely adta értékek és a borvidékre jellemző nemes fehér fajták kifinomult eleganciája egymás mellett vannak jelen borainkban, harmónikus, komplex egységet alkotnak mindig, akár egyik, akár másik válik egy pillanatra dominánsabbá.

Ez az időtlen terroir a helyi borászokat immár csaknem 1000 éve szolgálja, az állandóság pedig a borvidék apró méretét meghazudtoló hírnevet és elismerést hozott számukra, mely hitünk szerint a következő évtizedekben – ahogy országhatáraink jelentősége eltűnik – tovább fog nőni.

Pincészetünk ikonikus alapítója és névadója, Fekete Béla bácsi a 70-es évek elején vásárolta a birtokot, mely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. A kezdetektől alkalmazott hagyományörző technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagynak boraink, a somlói borok között is egyedi egyéniségének kibontakozásához.

Amíg hármunkat régóta jó barátság köt össze, Fekete Béla bácsival csak a szerencsés véletlen folytán hozott össze a sors, nem sokkal az után, hogy Ő birtoka eladása mellett döntött. Kezdeti lelkesedésünk hamar elhatározássá érett, 2014 őszére pedig szerződésbe foglaltatott.

Nagy öröm és érték számunkra, hogy Fekete Béla bácsival szoros kapcsolatot ápolhatunk. Bízunk benne, hogy tanácsaival és támogatásával hosszú időn át segítségünkre lesz, hogy a somlói borkészítés legszebb hagyományait folytathassuk.

Dölle Ákos & Emmert György & Riesz Gábor

 

http://feketepincesomlo.hu/hu/

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától