Bemutatkozás

A Mátrai borvidéken, Budapesttől 80 km-re, Gyöngyös belvárosában működik a Borpalota Borászati és Borforgalmi Kft.

1906. május 13-án alakult meg a Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetkezete Rt. 255 üzletrésszel és 5781 korona alaptőkével.

Saját épületre és pincére volt szükségük, így megvásárolták az Oroszlán Vendégfogadót, melynek helyére telepítették a részvénytársaság pincészetét, erre az alapra pedig az irodaházát.

Az eklektikus stílusban épült gyönyörű épületet 1907-ben adták át.

Az épület alatt található korszerű pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolásásra volt alkalmas.

Az épület az elmúlt száz év történelmi viharai közt is megmaradt annak, aminek építették: borászat, és máig Gyöngyös egyik reprezentatív építménye.

Célunk, hogy a jelentős borászati tradíciókkal rendelkező Gyöngyösön és környékén megtermelt szőlő feldolgozó központja legyünk, és minden igényt kielégítő, minőségi borokat készítsünk.

A Borpalota nevéhez és a száz évvel ezelőtti alapítók emlékéhez méltón újra a borvidék és a város borászati központjává, jelképévé, a mátrai borturizmus motorjává kíván válni.

Főborászunk Varga Péter, akinek lelkiismeretes, magas színvonalú munkája az utóbbi évek borversenyei kimagasló eredményeiben is tükröződik. 2008-ban a Mátrai borvidéken az Év borászának választották.

A Borpalota művelésében jelenleg 140 hektár szőlőterület van: Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Zefír, Chardonnay és Tramini többek között.

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától