Bemutatkozás

Aegidius Bormanufaktúra Eger, Kőporos tér 4.

 

Eger városa, a történelmi Kőporos pincesor, kis családi pince, kistételes kézmüves borok, kevés felhajtás, sok lelkesedés – ahogy mi szeretjük.
A föszereplö az Egri bor, markáns karakter, sokoldalúság, komplexitás. Lóska Zoltán, a borász, mint rendezö a csak koordinál, kis tételszámú borainkat természetes, tradicionális módszerekkel, a lehetö legkevesebb beavatkozással készítjük.
Pincészetünk 2005-ben alakult, folyamatos fejlesztés és kínálatbövítés alatt áll. Célkitüzésünk a borvidék legjobb dülöiböl származó, jellegzetesen egri szölöfajtákból kis mennyiségü,
magas minöségü, kézmüves borok készítése.
Területeink nagy része Egerben a Nagy-Eged dűlőben található, ahol évszázadok óta a város legjobb vörösbort adó szőlői teremnek. A Portugieser, Királyleányka, Merlot és Cabernet franc szőlők mellett meghatározó fajtánk a Kékfrankos, mely sokoldalúsága révén leginkább alkalmas a borvidék, a dűlő valamint az alkalmazott szőlőművelési és borkészítési filozófia hangsúlyozására.
Óvakodunk a túlzott vegyszer használattól, sok kézimunkát igénylő, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekszünk egészséges szőlőt termeszteni.
Eger éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, hosszú az ősz,
a nyár végén és az ősz elején süt a legtöbbet a nap, épp amikor a legnagyobb szükség van rá
A talajösszetétel példátlanul sokszínű, a hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezenkívül agyagpalán, nyirokon kialakult fekete színű, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos mészköves barna erdőtalajok illetve a debrői körzetben lepelhomok jellemző.
Boraink készítése során az egyszerűségre és a természetességre törekszünk. A kézzel, ládába szüretelt szőlőt kíméletesen dolgozzuk fel, hosszú héjonáztatás és fakosaras préselés után, kisméretű ászokhordókban erjesztünk és érlelünk, melynek minőségét a stabil 9-12 C hőmérsékletű és állandó páratartalmú hagyományos tufába vájt pince garantálja.


 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától